Pe masa de Revelion, se spune ca nu trebuie sa lipseasca pestele. Anul acesta am vrut ceva mai inedit, dar simplu. Se pare ca mi-a reusit. Inainte de sarbatori, pe FB, Staropramen si ChefFoa, ne-a tot provocat la joaca: sa gatim. Ei, intr-o pauza, m-am jucat si eu;) Sincer am salvat majoritatea reteteleor. Mi s-au parut tare interesante si destul de simple. Una dintre ele este aceasta minunata terina. Simpla, gustoasa si inedita. Reteta origiala o gasiti aici: https://www.youtube.com/watch?v=8cfOhi5IUFICartofii se curata de coaja, apoi se taie in bucati mari si se pun la fiert in apa clocotita, putin sarata in vase diferite, cca. 15 minute, la foc mediu, pana ce sunt patrunsi. In vasul cu cartofii albi, se adauga praful de sofran, pentru a se obtine o culoare galbuie intensa si o aroma intensa.

Cate timp se fierb cartofii, se dezoseaza pastravul afumat, aceasta operatiune, se face dintr-o singura miscare, scotand sira spinarii. Daca mai raman oscioare se poate folosi o penseta de bucatarie.

Pentru salsa de rosii, se foloseste doar pulpa, taiata felii, ce se pune intr-un bol, se stropeste cu ulei de masline, se adauga usturoi tocat, sare iodata, piper proaspat macinat si eventual cateva fire de chives tocate marunt sau marar, se amesteca usor pana se combina toate gusturile, apoi se da la rece pana la servire.

Cartofii fierti se strecora de apa, se pun intr-un vas, se adauga untul cubulete, ceapa verde tocata marunt, doar partea verde, se asezoneaza de sare si piper, apoi se amesteca usor, ca sa se inglobeze aromele.

Intr-o tava de chec tapetata cu folie alimentara, se aseaza fileul de novac, apoi cartofii fierti ce se zdrobesc, astfel incat sa nu ramana goluri. Apoi se aseaza fileurile de pastrav si se acopera cu restul de cartofi. Atentie, terina nu contine niciun fel de gelatina, sau alt ingredient pentru a se lega, doar unt. Se acopera tava cu folie alimentara, si apoi se preseaza bine cu mainile sau mai bine cu o alta tava. Se poate arunca tava de la inaltime pe tocatorul de lemn, pentru a se fixa mai bine, si sa nu ramana goluri. Terina se lasa la rece, minim 90 de minute, mai indicat ar fi pana a doua zi.

Terina racita si inchegata se scoate din tava de chec, apoi se feliaza cu un cutit subtire si bine ascutit, se pune pe un platou de servire, se oreanza cu salsa de rosii si se savureaza alaturi de o bere rece. Spor si pofta buna!