Regatul Maroc (Al Mamlakatul-Maghribiya - Regatul de vest) sarbatoreste Ziua nationala la 30 iulie ( aniversarea accederii la tron a regelui Mohammed VI in 1999). Cu aceasta ocazie va propun o mancare traditionala, o tajina de peste.https://www.blogulluicatalina.com/2018/07/astazi-este-zi-de-sarbatoare-in-maroc.htmlCuratati si spalati legumele.

Ungeti bine pestele cu o lingura de sos chermoula (reteta aici).

Taiati linii pe pielea pestelui pentru ca sosul sa patrunda bine.

Lasati sa marineze timp de 30 de minute.

Puneti pe fundul vasului rondele de rosii, de ceapa si ardei rosu.

Puneti pestele marinat deasupra.

Taiati cartofii in rondele fine si amestecati-le cu o lingura de sos chermoula.

Plasati rondele de cartofi, de rosii si de ceapa de fiecare parte a pestelui.

Decorati pestele cu felii de lamaie.

Presarati maslinele si 2-3 linguri de apa.

Acoperiti si puneti vasul de tajina in cuptorul rece.

Demarati coacerea la 180 C, timp de 30 de minute.

Serviti cald cu paine lipie !Am avut sansa sa primesc un vas de tajine artisanal din lut. Inainte de a-l folosi, trebuie lasat cel putin 12 ore cufundat in apa. Daca este folosit la cuptor, trebuie sa demarati gatirea in cuptorul rece, pentru a nu cauza un soc termic.