Pentru aceasta dulceata am cules de la tara niste struguri negri, care nu sunt placuti la mancat pentru ca boabele au pielita groasa si multi samburi. Dar au un parfum aparte si aroma de capsunica, incat sunt minunati in dulceata.

Se spala strugurii si se desprind boabele de pe ciorchini, apoi se taie boabele in jumatati si se scot samburii. Este un proces migalos, care cere multa rabdare (si timp). Se pot culege samburii si in timpul procesului de fierbere, dar sunt mai dificil de pescuit, de aceea e mai bine sa-i indepartam la inceput. De asemenea, se pot indeparta si pielitele boabelor, daca va deranjeaza. Eu le-am pastrat pentru ca se vor inmuia la fiert si vor da aroma si culoare intense dulcetii.

Se pun la fiert apa cu zaharul intr-o cratita mare, nu se amesteca, iar cand siropul incepe sa se lege, se adauga boabele de struguri. Se face focul mic si se amesteca des. Se culege spuma formata si, eventual, samburii, daca nu ati reusit sa-i scoateti pe toti la inceput.

Se fierbe aprox 50 de minute, pana scade, iar dulceata este bine legata. Dupa racire, va forma o pelicula (o crusta) care ne indica faptul ca s-a legat bine.

Se toarna in borcane si se eticheteaza. Timp de pregatire: 1h 30minTimp de gatire: aprox 50minPortii: 2 borcane mici + 1 mare Pofta Buna! Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/dulceata-din-struguri-negri.html