Este o prajitura simpla, dar tare gustoasa, cu aluat fraged ce se topeste instant de la prima degustare, gem acrisor de caise si bezea cu multa nuca.

Este cunoscuta si sub denumirea de Prajitura Figaro .

Eu nu am pudrat-o cu zahar ca nu am vrut-o foarte dulce si imi place cum arata fix asa cum a iesit.

Pregatim aluatul pe care il lasam la rece 20 de minute.

Amestecam intr-un vas galbenusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul amestecat cu cel vanilat si adaugam untul rece, taiat in cubulete.

Imediat adaugam si bicarbonatul stins in zeama de lamaie, sau otet si framantam cu mainile aluatul, adaugand, treptat, faina.

Vom obtine un aluat nisipos, pe care il lasam la rece invelit in folie, pentru 20 de minute.

Pregatim bezeaua cu nuca.

Mixam spuma, albusurile presarate cu sare, apoi adaugam, treptat, zaharul, zaharul vanilat si zeama de lamaie si mixam pana obtinem acea bezea ferma, care ramane fixata pe peretii vasului, daca il rasturnam invers.

Adaugam treptat nuca macinata si omogenizam bezeaua, usor, pentru a nu se lasa, folosind o spatula.

Intindem aluatul in tava( 28/40 cm) unsa cu unt sau ulei si tapetata cu faina.

Peste el intindem gemul de caise si deasupra bezeaua cu nuca.

Eu am intins aluatul direct in tava, fiind unul nisipos, nu m-am mai complicat sa-l intind intai pe masa.

Bezeaua am pus-o cu lingura peste gemul de caise, din loc in loc, apoi am nivelat-o usor cu o spatula de tort.

Coacem prajitura pentru 30-35 de minute, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, sau pana cand bezeaua se usuca si se rumeneste bine la suprafata.

Dupa stingerea focului, mai lasam prajitura in cuptor 5-6 minute, pentru a nu se deforma bezeaua, la contactul cu aerul rece.

Lasam prajitura sa se tempereze, apoi o portionam si o servim, alaturi de cei dragi.