Toata lumea apreciaza painea si produsele de panificatie preparate in casa. Si noua ne plac foarte mult si de aceea, eu fac adeseori paine, chifle, sau batoane, pentru ca gustul lor este mai bun decat al acelora din comert, chiar daca asta inseamna putina munca in plus. Sunt pufoase, bune, frumoase si chiar economice...

Din ingredientele de mai jos am facut 16 chifle medii, cam cate 2/portie.

Se pune faina amestecata cu sarea in vasul pentru framantat si se face in mijlocul ei o adancitura in care se pun drojdia maruntita si zaharul.

Se toarna lapte cald in mijlocul vasului si se amesteca drojdia cu zaharul, pana ce se dizolva. Se adauga, in continuare laptele cald, putin cate putin si se incorporeaza toata faina.

Se adauga treptat uleiul si se framanta usor, pana ce se incorporeaza tot, iar aluatul devine elastic si nelipicios.

Se acopera aluatul cu un servet curat si se da vasul la un loc calduros, ferit de curentii de aer rece, ca sa dospeasca.

Dupa 30-40 minute, cand aluatul s-a dublat, ca marime, se rastoarna pe planseta infainata si se mai framanta cu putina faina, pentru eliberarea aerului.

Se imparte aluatul in doua bucati si fiecare din ele se portioneaza in cate chifle doriti sa faceti. Eu am facut cate 8 chifle din fiecare bucata de aluat, pentru ca voiam sa fie medii, nici mari, dar nici prea mici.

Pentru modelarea chiflelor, se ia cate o bucatica de aluat, se formeaza o bila care se aplatizeaza si apoi se invarte in maini, tragand usor de marginile ei, pentru ca suprafata chiflei sa ramana neteda. Marginile chiflei se aduna si se lipesc dedesubt, dupa care se pune in tava, pe hartia de copt.

La fel se procedeaza pentru modelarea tuturor chiflelor, pana la epuizarea aluatului. Se lasa suficient spatiu in tava, intre chifle, pentru ca ele vor mai creste.

Se mai lasa chiflele sa creasca in tava, timp 10 minute, dupa care se ung cu ou batut , se presara susan si se da tava la cuptorul preincalzit, la temperatura medie, pana ce se rumenesc frumos.

Cand sunt gata rumenite, se scot din cuptor si dupa 3-4 minute se acopera cu un servet curat, ca sa nu se usuce/intareasca, ci sa ramana moi si bune.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Se poate folosi si unt, in loc de ulei (cam 75 grame). Pentru dospit, aluatul trebuie sa stea acoperit, intr-un loc calduros, ferit de curentii de aer rece. Dupa ce si-a dublat volumul, aluatul mai trebuie framantat cu putina faina, ca sa se elibereze aerul care l-a umflat si ca sa devina mai dens si ferm. Nu va temeti, aluatul va creste din nou! Dupa ce ati modelat chiflele, lasati-le putin sa mai creasca in tava, dupa care ungeti-le cu ou si presarati-le cu susan. Lasati spatiu intre chifle, in tava, pentru ca vor mai creste. Inainte de a da tava cu chifle la cuptor, incingeti-l! Rumeniti frumos chiflele, nu le ardeti! La 3-4 minute dupa ce scoateti chiflele din cuptor, acoperiti-le cu un servet curat si uscat, ca sa ramana moi si bune.