O prajitura interesanta din fructe de toamna, foarte aromata.

Cerneti faina intr-un bol, adaugati 100 g unt, coaja rasa de lamaie, 1 ou intreg, un plic zahar vanilat, un praf de sare si 5o g zahar. Framantati bine pana se omogenizeaza aluatul si dati-l la frigider pentru 30 minute.

Intre timp, curatati perele de coaja si casuta cu samburi, piersicile de coaja si sambure iar prunele se taie in doua si se scot samburi. Taiati in felii de 3-4 mm grosime perele si piersicile iar prunele rondele sau felii. Ungeti cu unt si tapetati cu faina o tava nu prea mare sau o forma rotunda, de 22-25 cm diametru, de blat sau de tarta. Imbracati forma in aluat. ridicandu-l putin si la margini, apoi intepati-l din loc in loc cu furculita.

Puneti restul de unt la topit, intr-o craticioara sau tigaie antiaderenta, adaugati fructele, esenta de rom, zaharul ramas, scortisoara si lasati-le la foc mic 10-12 minute sa se inmoaie. Scoateti apoi fructele din siropul pe care il lasa si asezati-le peste aluat, alcatuind diferite modele, dupa inspiratia dumneavoastra.

Pastrati cateva fructe pentru decor. Dati prajitura la cuptorul preincalzit, la foc mic, 15 minute, timp in care preparati bezeaua din albusuri batute tare cu un praf de sare si zaharul pudra. Daca nu se intareste bine bezeaua, puteti adauga si un plic de praf de frisca. Scoateti prajitura din cuptor, intindeti deasupra bezeaua, decorati cu putin sirop ramas de la caramelizarea fructelor si cu bucatile de fructe ramase. Dati din nou la cuptor pentru inca 10-15 minute si este gata.

Prajitura nu se rastoarna, se lasa la racit si se taie direct in tava. Am preparat-o de ziua mea si a disparut imediat.