Fasolea curatata, spalata, se pune la fiert in doua vase separat, iar cand incepe sa fiarba, se adauga in fiecare vas cate o lingurita cu bicarbonat; folosind aceasta metoda, nu mai e nevoie ca sa fie pusa fasolea de seara in apa si totodata fierbe foarte repede.

Dupa 15 min de fiert, se scurge, se clateste fasolea de doua ori cu apa rece, apoi se pune din nou pe foc si se adauga in fiecare vas cate o frunza de dafin, cate un morcov taiat, 1/2 lingurita sare si cate o ceapa curatata si taiata in patru; se lasa la fiert 30 min, apoi se strecoara, se scoate dafinul, se rastoarna in blender, se adauga jumatate din usturoi in fiecare fel de fasole, se paseaza bine, apoi se pune tot in vase diferite.

Se freaca fiecare cu mixerul, adaugand cate putin ulei ca la maioneza (3linguri pentru fiecare), apoi se lasa deoparte.

Ceapa ramasa, taiata marunt se caleste in uleiul ramas, dupa ce s-a facut translucida, se adauga pasta de rosii, un praf de sare si se lasa deoparte.

Pe farfurie se pune inelul de inox, in interior 2 linguri mamaliga, apoi fasole neagra, fasole alba, iar fasole neagra si alba, iar deasupra ceapa prajita; se scoate inelul si se serveste cu acritura de sezon.