Aceasta prajitura cu blat de migdale, insiropata cu rom, crema de vanilie, glazura de ciocolata neagra, crema cu smantana dulce si cirese galbene si rosii am pregatit-o din dorinta de a ne bucura de un desert la sfarsit de saptamana. Am vrut sa reduc consumul de zahar, tinand cont ca oricum ciocolata are aportul ei de zahar, de aceea am inlocuit, acolo unde s-a putut, zaharul cu indulcitor, iar frisca lichida indulcita Uht cu smantana 35 %. Desigur, smantana nu are consistenta pe care o are frisca lichida, cu care m-am obisnuit, insa e o alternativa mai sanatoasa pentru un produs UHT.

Blaturile: se bat spuma, cu mixerul, albusurile cu un praf de sare, se adauga treptat galbenusurile, indulcitorul, uleiul, migdalele, faina si praful de copt. Din compozitia rezultata se coc 2 foi, pe rand, folosind o tava 25x25 cm, pregatita cu foaie de copt, la foc mic, pana trec testul scobitorii.

Crema:Se amesteca galbenusurile cu un praf de sare, indulcitorul, zaharul vanilat Bourbon, faina si laptele cald in care am difuzat sofranul, batand cu un tel, pentru a omogeniza si aera compozitia. Se fierbe pe foc mic, pana se ingroasa. Se da de pe foc, se adauga untul, se amesteca si se lasa la racit.

Siropul:Se aduce fierb impreuna, pe foc mic, cateva minute, apa cu indulcitorul si romul, se ia focul si se lasa la racit.

Glazura de ciocolata:Se topesc impreuna intr-un vas aflat pe baie de abur, ciocolata cu laptele si untul. Se amesteca, se omogenizeaza, se lasa la racit.

Montare si decor:Se spala ciresele si se lasa la uscat pe o tava pregatita cu servete de hartie. Apoi se curata de samburi si se taie in jumatati.

Folosind un inel reglabil, dreptunghiular, se asaza pe un platou sau un carton special pentru cofetarie, primul blat, care se insiropeaza. Se intinde crema de vanilie, niveland frumos cu o spatula. Se asaza ciresele, indesandu-le usor.

Se asaza cu grija al doilea blat, care se insiropeaza si el.

Se niveleaza si glazura de ciocolata, apoi se da la frigider o ora pana se intareste glazura.

Se topeste ciocolata cu lapte pe baie de abur, se lasa la racit. Se incorporeaza treptat smantana dulce, folosind un tel, apoi se bate usor cu telul aprox 5 minute, pana se ingroasa usor.

Se scoate prajitura de la rece, se intinde crema cu smantana, se pudreaza cu cacao si se orneaza cu cirese. se da la frigider, apoi se indeparteaza inelul si se portioneaza.

Timp de pregatire: 2h 30minTimp de gatire: 40 minPortii: 12Pofta Buna!Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/06/prajitura-cu-migdale-si-cirese.html