Pentru clatitele marocane: - Faina proaspat cernuta se amesteca cu drojdia intr-un bol. Se adauga grisul si se amesteca ingredientele. - Zaharul se dizolva in putina apa. Se adauga restul de apa si laptele, amestecand usor. - Ouale se bat cu telul intr-un bol adaugand un praf de sare. Se adauga amestecului de zahar, apa si lapte pregatit anterior, amestecand compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen. - Compozitia obtinuta se incalzeste pe foc mic, amestecand continuu. Se adauga untul taiat bucatele si se amesteca usor pana la obtinerea unei compozitii omogene. - Compozitia calduta se toarna treptat peste amestecul de faina si gris, amestecand energic pentru a evita formarea cocoloaselor (aparitia lor compromite aluatul). Acest timp de lucru este foarte important pentru textura aluatului. - Vasul se acopera si se lasa la dospit in loc caldut, timp de o ora si treizeci de minute. In acest timp aluatul isi modifica textura complet si creste foarte mult (din acest motiv este bine sa asezati aluatul la dospit intr-un bol mare). - Se incinge tigaia si se unge cu putin ulei de floarea soarelui (eu folosesc pentru coacerea clatitelor foarte putin ulei - cateva picaturi, pe care le intind pe toata suprafata tigaii cu un servetel absorbant din hartie pentru bucatarie). Cu ajutorul unui polonic, se ia din compozitia pregatita si se aseaza in tigaia incinsa, intinzand-o pe toata suprafata acesteia. - Se prajeste clatita pe ambele parti. Cand se scoate din tigaie, se aseaza pe un prosop de bucatarie umezit in prealabil si se acopera cu un al doilea prosop umezit. Se repeta operatiunea pana la terminarea aluatului pregatit, asezand intre clatite prosoape de bucatarie umezite. Pentru tarta din clatite: - Se pregatesc fructele (daca folositi fructe proaspete, se spala, se curata de codite si se taie dupa preferinta). - Se mixeaza ouale cu zaharul. Se adauga zaharul vanilat si coaja rasa a unei lamai. Se mixeaza compozitia in continuare timp de cateva minute. - Se adauga treptat mascarpone si apoi crema de branza proaspata (quark), mixand compozitia in continuare timp de cateva minute, pana la obtinerea unui amestec omogen. - Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu un strat subtire de faina (am folosit o tava cu pereti detasabili si diametrul de 28 cm). - Clatitele se taie fasii de aproximativ 2 cm. Se tapeteaza fundul tavii cu fasii de clatite, asezate unele langa altele. Se adauga un al doilea strat format din fasii de clatite rasucite dupa preferinta. - Se adauga felii de capsuni. - Se adauga printre fasiile de clatite afine, coacaze rosii, coacaze negre, mure si zmeura. - Se adauga din nou fasii de clatita, asezate dupa preferinta. Printre fasiile de clatite se aseaza cateva visine. - Se adauga amestecul de branza pregatit anterior. - Se coace in cuptorul preincalzit, pe nivelul intermediar al acestuia, timp de aproximativ 35 - 40 de minute, pana dobandeste la suprafata o culoare frumoasa, aurie. - Se lasa sa se raceasca. - Se decoreaza cu felii de fructe si se serveste cu sirop de fructe de padure. p. s. Daca va raman cateva clatite, taiate fasii, serviti-le pe farfurie cu felii de capsuni si sirop de zmeura (am atasat si fotografia desertului pe care l-am pregatit din clatitele ramase).

Pentru clatitele marocane: - Faina proaspat cernuta se amesteca cu drojdia intr-un bol. Se adauga grisul si se amesteca ingredientele. - Zaharul se dizolva in putina apa. Se adauga restul de apa si laptele, amestecand usor. - Ouale se bat cu telul intr-un bol adaugand un praf de sare. Se adauga amestecului de zahar, apa si lapte pregatit anterior, amestecand compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen. - Compozitia obtinuta se incalzeste pe foc mic, amestecand continuu. Se adauga untul taiat bucatele si se amesteca usor pana la obtinerea unei compozitii omogene. - Compozitia calduta se toarna treptat peste amestecul de faina si gris, amestecand energic pentru a evita formarea cocoloaselor (aparitia lor compromite aluatul). Acest timp de lucru este foarte important pentru textura aluatului. - Vasul se acopera si se lasa la dospit in loc caldut, timp de o ora si treizeci de minute. In acest timp aluatul isi modifica textura complet si creste foarte mult (din acest motiv este bine sa asezati aluatul la dospit intr-un bol mare). - Se incinge tigaia si se unge cu putin ulei de floarea soarelui (eu folosesc pentru coacerea clatitelor foarte putin ulei - cateva picaturi, pe care le intind pe toata suprafata tigaii cu un servetel absorbant din hartie pentru bucatarie). Cu ajutorul unui polonic, se ia din compozitia pregatita si se aseaza in tigaia incinsa, intinzand-o pe toata suprafata acesteia. - Se prajeste clatita pe ambele parti. Cand se scoate din tigaie, se aseaza pe un prosop de bucatarie umezit in prealabil si se acopera cu un al doilea prosop umezit. Se repeta operatiunea pana la terminarea aluatului pregatit, asezand intre clatite prosoape de bucatarie umezite. Pentru tarta din clatite: - Se pregatesc fructele (daca folositi fructe proaspete, se spala, se curata de codite si se taie dupa preferinta). - Se mixeaza ouale cu zaharul. Se adauga zaharul vanilat si coaja rasa a unei lamai. Se mixeaza compozitia in continuare timp de cateva minute. - Se adauga treptat mascarpone si apoi crema de branza proaspata (quark), mixand compozitia in continuare timp de cateva minute, pana la obtinerea unui amestec omogen. - Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu un strat subtire de faina (am folosit o tava cu pereti detasabili si diametrul de 28 cm). - Clatitele se taie fasii de aproximativ 2 cm. Se tapeteaza fundul tavii cu fasii de clatite, asezate unele langa altele. Se adauga un al doilea strat format din fasii de clatite rasucite dupa preferinta. - Se adauga felii de capsuni. - Se adauga printre fasiile de clatite afine, coacaze rosii, coacaze negre, mure si zmeura. - Se adauga din nou fasii de clatita, asezate dupa preferinta. Printre fasiile de clatite se aseaza cateva visine. - Se adauga amestecul de branza pregatit anterior. - Se coace in cuptorul preincalzit, pe nivelul intermediar al acestuia, timp de aproximativ 35 - 40 de minute, pana dobandeste la suprafata o culoare frumoasa, aurie. - Se lasa sa se raceasca. - Se decoreaza cu felii de fructe si se serveste cu sirop de fructe de padure. p. s. Daca va raman cateva clatite, taiate fasii, serviti-le pe farfurie cu felii de capsuni si sirop de zmeura (am atasat si fotografia desertului pe care l-am pregatit din clatitele ramase). Pentru ideea tartei ii multumesc Mayei. Reteta clatitelor marocane am gasit-o in volumul 17 al colectiei Delicii in bucatarie - Retete traditionale din Africa si Orientul Mijlociu .