Pavlova este un desert pe baza de bezea, numit dupa balerina rusa Anna Pavlova. (In limba rusa: ). Este un tort similar cu bezea, cu o crusta crocanta si moale.

Desertul se crede ca a fost creat pentru a onora dansatoarea, in timpul sau dupa una din calatoriile sale in Australia si Noua Zeelanda in 1920.

Cazul in care a fost creat si nationalitatea creatorului sau a fost o sursa de argumente dintre cele doua natiuni de mai multi ani.

Desertul este un fel de mancare popular si o parte importanta a bucatariei nationale din ambele tari, si este frecvent servit in timpul meselor festive cum ar fi masa de pranz de Craciun.

Se bat albusurile spuma tare, iar la final se se adauga amidonul si zaharul pudra. Se pune intr-o tava unsa cu ulei o bucata de hartie cerata, pe care se formeaza din bezea o forma rotunda ( similara cu blatul de tort ). Se coace in cuptorul la temperature medie, pentru 30-40 de minute.

Pentru creme Chantilly procedura nu poate fi decat una extreme de simplaSe bate cu mixerul frisca pana compozitia se tine bine de tel, iar la final se incorporeaza zaharul pudra. Dupa dorinta fiecaruia se mai pot adauga si arome sau chiar alune sau migdale pisate. Eu insa am zis pas am preferat o variant mai clasicaCand bezeaua s-a racit intindeti cr me Chantilly deasupra si decorati cu fructe.