Ouale se separa. Galbenusurile se bat bine cu zaharul, se adauga uleiul apoi, faina, sarea si cacaoa cernute impreuna, se omogenizeaza. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in amestecul de galbenus/zahar/faina. Se toarna in tava unsa si fainata sau captusita cu hartie de copt si se coace la foc potrivit. Se face proba cu scobitoarea si daca iese curata, blatul e copt. In scoatem din tava, il unem pe un gratar si lasam la racit. Intre timp se pregateste crema. Untul la temperatura camerei se freaca cu zaharul praf si dupa ce s-a omogenizat bine se adauga cele doua galbenusuri, pe rand (albusul se pune separat si se lasa la temperatura camerei sau la congelator pentru a-l folosi alta data). Se adauga cacaoa cernuta, se amesteca bine dupa care se adauga si siropul de zahar ars. Punem deoparte. Pe aburi se topeste ciocolata si dupa ce s-a topit se lasa la racorit un minut dupa care cu mixerul mergand, turnam asa fierbinte peste crema de unt. Incorporam bine Siropul pentru tampat blatul se face in felul urmator .... se pun la fiert toate ingredientele (mai putin rom sau vanilie) si cand zaahrul s-a topit se ia de pe foc si sa lasa la racit. Se adauga apoi romul sau vanilia. Zaharul ramas (la decor) se pune la caramelizat si cand a prins culoare aurie se adauga nucile sfaramate in el, se omoenizeaza bine, pe foc, dupa care se dau la oparte. Se lasa la racit pe o tava unsa cu uei pentru a nu se lipi si cand este rece se piseaza in piulita. Se pune deoparte. Baltul racit acuma, se taie in doua jumatati (nu felii) . Se tampeaza cu sirop (daca doriti doar) dupa se unge cu crema, o jumatate. Se aseaza peste crema a doua jumatate si se taie in patratele mici de 2cm /2cm. Se lasa la frigider pentru a se intari crema (se pot decupa orice forme va plac, nu e nevoie sa fie blatul taiat in patrate- e doar o sugestie) Intre timp se pregateste ganashul sau fondantul de bombonarie. Se scot prajiturelele reci, se aseaza pe un gratar sub care am asezat o tava. Ganasul fierbinte il turnam peste prajiturele in asa fel incat sa se prelinga pe margini in jos, ciocolata scursa colectand-o in tava de dedesupt. Deasupra prajiturelelor presaram nuca caramelizata si servim. Ciocolata adunata din tava se pune separat intr-un vas pentru ca o vom folosi la alta prajitura. Daca folositi ganash se amesteca pe foc 150 gr ciocolata, 100 ml frisca lichida si 25 gr unt. Dupa ce s-au topit si omogenizat uniform, se trec printr-o strecuratoare fina si se pun intr-un vas. Cu lingura se ia din el, asa fierbinte si se toarna peste prajituri Resturile de blat, daca va raman, nu se arunca. Ele se pun in punga de plastic si se pastraza la congelator, eventual se amesteca cu crema de ciocolata daca ai ramane, cu rom si fructe din dulceata si se face un ponci din care se fac bilute si se tavalesc prin nuca de cocos sau chiar nuca pisata.

Ouale se separa. Galbenusurile se bat bine cu zaharul, se adauga uleiul apoi, faina, sarea si cacaoa cernute impreuna, se omogenizeaza. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in amestecul de galbenus/zahar/faina. Se toarna in tava unsa si fainata sau captusita cu hartie de copt si se coace la foc potrivit. Se face proba cu scobitoarea si daca iese curata, blatul e copt. In scoatem din tava, il unem pe un gratar si lasam la racit. Intre timp se pregateste crema. Untul la temperatura camerei se freaca cu zaharul praf si dupa ce s-a omogenizat bine se adauga cele doua galbenusuri, pe rand (albusul se pune separat si se lasa la temperatura camerei sau la congelator pentru a-l folosi alta data). Se adauga cacaoa cernuta, se amesteca bine dupa care se adauga si siropul de zahar ars. Punem deoparte. Pe aburi se topeste ciocolata si dupa ce s-a topit se lasa la racorit un minut dupa care cu mixerul mergand, turnam asa fierbinte peste crema de unt. Incorporam bine Siropul pentru tampat blatul se face in felul urmator .... se pun la fiert toate ingredientele (mai putin rom sau vanilie) si cand zaahrul s-a topit se ia de pe foc si sa lasa la racit. Se adauga apoi romul sau vanilia. Zaharul ramas (la decor) se pune la caramelizat si cand a prins culoare aurie se adauga nucile sfaramate in el, se omoenizeaza bine, pe foc, dupa care se dau la oparte. Se lasa la racit pe o tava unsa cu uei pentru a nu se lipi si cand este rece se piseaza in piulita. Se pune deoparte. Baltul racit acuma, se taie in doua jumatati (nu felii) . Se tampeaza cu sirop (daca doriti doar) dupa se unge cu crema, o jumatate. Se aseaza peste crema a doua jumatate si se taie in patratele mici de 2cm /2cm. Se lasa la frigider pentru a se intari crema (se pot decupa orice forme va plac, nu e nevoie sa fie blatul taiat in patrate- e doar o sugestie) Intre timp se pregateste ganashul sau fondantul de bombonarie. Se scot prajiturelele reci, se aseaza pe un gratar sub care am asezat o tava. Ganasul fierbinte il turnam peste prajiturele in asa fel incat sa se prelinga pe margini in jos, ciocolata scursa colectand-o in tava de dedesupt. Deasupra prajiturelelor presaram nuca caramelizata si servim. Ciocolata adunata din tava se pune separat intr-un vas pentru ca o vom folosi la alta prajitura. Daca folositi ganash se amesteca pe foc 150 gr ciocolata, 100 ml frisca lichida si 25 gr unt. Dupa ce s-au topit si omogenizat uniform, se trec printr-o strecuratoare fina si se pun intr-un vas. Cu lingura se ia din el, asa fierbinte si se toarna peste prajituri Resturile de blat, daca va raman, nu se arunca. Ele se pun in punga de plastic si se pastraza la congelator, eventual se amesteca cu crema de ciocolata daca ai ramane, cu rom si fructe din dulceata si se face un ponci din care se fac bilute si se tavalesc prin nuca de cocos sau chiar nuca pisata.