Toama tarziu, cand oamenii se intorceau de la culesul porumbului bunica facea ceva de aluat . Fie scovergi, intorsuri, taste sau in cele mai multe cazuri colacei cu miere de pruna si nuca razalita .

Imi aduc aminte mereu de seriozitatea cu care trata lucrurile simple si de pasiunea ei pentru bucatarie. Pasiune ce probabil ne-a insuflat-o tuturor. Cand eram copil, bunica facea aluatul intr-o covata mare de lemn. Acum chiar daca respect cu sfinteni retetele ei, gustul nu este niciodata acelasi ce a fost odata. tiu ca unele retete se pastreaza in mare secret, dar aceasta e atat de minunata incat nu ii pot refuza gloria pe care o merita.

Se face o maia din lapte, zahar, sare si drojdie. In mijlocul fainii se face o adancitura unde se toarna maiaua si uleiul. Incepem sa framantam. Adaugam si apa calduta pana cand aluatul capata consitenta aluatului de paine, pana cand devine pufos. Acoperim aluatul cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit pentru 30-45 de minute, intr-un loc calduros.

Dupa ce s-a dospit mai framantam pret de 5 minute, iar apoi intindem aluatul pe suprafata pudrata cu faina.

Decupam gogosii si inainte de ai coace in ulei incins ii mai lasam la dospit 5 minute.

La sfarsit ii ungem cu miere de pruna si ii tavalim prin miez de nuca. De adaugat e faptul ca eu am ametit nuca in chopper 2 min.