Piadina romagnola este un tip de lipie foarte des intalnita in regiunea Emilia Romagna,in Nordul Italiei.

In functie de zone difera putin grosimea si compozitia,in unele parti nu se adauga ulei sau grasime.

Eu m-am indragostit de piadine la mare,in Rimini si Riccione,unde ai toate sansele sa gasesti cele mai bune piadine din Italia.

Am vrut sa le incerc si acasa,si am avut un mare rezultat! Minunate si dureaza foarte putin tot gatitul.

Amestecam faina necernuta cu sarea si bicarbonatul,apoi cu untura la temperatura camerei sau uleiul.

Adaugam laptele/apa tot la temperatura camerei si framantam un aluat elastic si ferm,nu va fi prea moale.

Acoperim cu o folie,si lasam 30 minute.

Impartim aluatul in 4 bilute egale de cca 200 g fiecare.

Presaram masa cu putina faina si intindem o foaie rotunda de cca 25 cm in diametru.

Eu am o tigaie exact dimensiunea asta,pentru cine are ustensile mai mici,imparte in mai multe bilute.

Nu e nimic daca ies mai subtiri sau mai grosute.

Incingem bine tigaia fara ulei sau altele si punem piadina la copt,neacoperita.

In cateva secunde se va umfla putin,atunci o intepam cu o furculita in mai multe locuri,pentru a se coace uniform.

Cand se formeaza pete de culoare pe fund,o intoarcem si o mai lasam cateva minute.

Cca 2 minute pe fiecare parte.

Pot fi umplute cu absolut orice va trece prin minte,eu am umplut o parte cu Prosciutto di Parma si Emmentaler, iar cealalta cu Chorizo (salam picant) si felii subtiri de parmezan.

M-am suparat cand am descoperit ca imi aminteam gresit despre rucola.

Am uitat ca facusem pesto di rucola,eram sigura ca mai am.

Nu raman niciodata faraSe potriveste de minune in piadine.

Sa aveti pofta !