Simplu si gustos!Mai intai se curata pestii de solzi, iar cu ajutorul unui cutit, ii curatam in interior; ii spalam bine si ii punem la scurs in strecuratoare. Ii putem gati intregi sau taiati bucati (daca pestii sunt prea mari, necesita taierea in bucati, pentru a fi patrunsi in intregime).

Punem uleiul intr-o tigaie, tavalim pestii prin faina si apoi, cand uleiul e incins, punem cu grija bucatile de peste in tigaie. Prajim pe fiecare parte cate aproximativ 5 minute, in functie de grosimea pestelui. Ii servim calzi cu mujdei de usturoi si cu mamaliga, pregatite in paralel. Mamaliguta, cred ca stim cu totii sa o pregatim. :) (daca nu, nui bai,,, eu am exersat ceva timp pana cand am reusit sa o pregatesc asa cum trebuie,,, nu aveam rabdare sa astept sa fiarba!)) Pentru mujdeiul de usturoi va recomand urmatoarea reteta: Pisam usturoiul cu sare mare, il amestecam foarte bine cu ulei (preferabil de masline) pana capata consistenta unei maioneze, adaugam smantana si frunze de tarhon sau de marar taiate foarte marunt. Pofta buna!Pestele prajit va fi foarte gustos daca inainte de a-l da prin faina si a-l praji il tinem 5-10 minute in lapte.

Pestele proaspat pierde mirosul de mal daca cu 1 ora inainte de a se pune la fiert se tine in apa cu otet (2 linguri de otet la 1 litru de apa).

Pestele proaspat are corpul rigid, incit luat in mina nu se indoaie. Termenul de valabilitate pentru peste proaspat salbatic si de crescatorie (racit cu gheata) este de 72 ore. In cazul pestelui marin marunt este de 24 ore.inainte de a cumpara peste, uitati-va la ochii si urechile acestuia: renuntati sa-l cumparati daca are ochii infundati in orbite sau urechile dezlipite de branhii.

Daca pestele nu are cap, atunci sa aveti in vedere ca, la un peste proaspat, carnea este bine prinsa de oase, iar solzii opun rezistenta la desprinderi