Daca tot aveam mai multe gutui, m-am gandit sa fac si dulceata de gutui. Delicioasa!Cum prepar eu dulceata de gutui .

Punem la fiert un kg zahar intr-un litru de apa si cateva picaturi de vanilie, pana obtinem un sirop legat ( lipicios).

Gutuile se curata de puf, se spala si se taie bucatele mici ( Eu le-am feliat intai la robot, pentru a economisi timp, apoi le-am maruntit cu cutitul ). Pentru a nu-si schimba culoarea pana le punem in sirop, le stropim cu zeama scursa de la o lamaie. Cand siropul este legat, adaugam gutuile maruntite si lasam sa fiarba dulceata de gutui pana se leaga totul din nou. Daca siropul devine lipicios, oprim focul. Turnam dulceata de gutui fierbinte in borcane curate si uscate ( eu le usuc in cuptorul cu microunde, iar in acest fel le si incalzesc inainte de a pune dulceata fierbinte si nu-mi este teama ca se sparg borcanele ), le capsam si le intoarcem cu capacul in jos pana se raceste dulceata din ele.

Depozitam dulceata de gutui in camara sau beci. Nu necesita sterilizare.

Lamaia se poate adauga in dulceata de gutui si sub forma de felii fine/ bucatele, la final. Mie nu-mi place forte dulce, de aceea nu pun mai mult zahar.