Pentru ca reteta de azi am preparat-o cu file de Pangasius, si pentru ca imi respect cititorii, am sa incep prin a face cateva precizari legate de acest soi de peste. Internetul bubuie de articole contra, si deci cred ca majoritatea dintre voi stiti ca aceasta specie a devenit una foarte controversata de cativa ani incoace. Pentru cei care nu stiu, motivele sunt diverse: se spune ca datorita poluarii din raul Mekong unde acestia traiesc, ar fi pesti plini de bacterii si otravuri si ca ar fi injectati cu hormoni pentru a le fi accelerata cresterea. Din pacate, multi europeni le-au crezut. Tot scandalul legat de aceasta specie a luat nastere in Franta ( culmea, nu in Australia, Canada sau America unde este si azi o specie apreciata ), cand afacerile pescarilor francezi au inceput sa mearga foarte prost o data cu aparitia pe piata a acestui peste. Pangas ( Pangasius, cum il stim noi ) este un soi cu multe avantaje: are o carne ce ti se topeste in gura, de regula se vinde file si este curatat de oase si pe langa asta, are doar 90 de calorii /100 g. Cand si pretul este unul atractiv, e clar motivul popularitatii acestuia, dar si al razboiului si al manipularii maselor. Ciudat este faptul ca nicaieri nu este prezentat un buletin de analiza, si faptul ca totusi, comercializarea acestui peste nu a fost interzisa nicaieri, nici macar in Franta. In 2011, Pangasius a fost al 6-lea in Top 10 fructe de mare consumate al Institutului National de Pescuit , acest top bazandu-se pe tonajul de peste vandut. Acestea fiind spuse, alegerea va apartine. Si-acum sa trecem la reteta.

Pastele se pun la fiert in apa cu sare. Se strecoara, apoi se amesteca cu restul ingredientelor.

Pestele se sareaza, se marineaza in jumatate din cantitatea de lamaie amestecata cu usturoiul pisat si salvia. Se lasa vreo ora sa absoarba aromele, apoi se rumeneste putin intr-o tigaie de preferat antiaderenta, pentru a evita prajirea in ulei.

Toate ingredientele pentru dressing se pun intr-un pahar gradat ( un pahar inalt ) si se amesteca folosind mixerul vertical cu cutit. Dressing-ul acesta se poate realiza cu succes si cu ajutorul unui mojar cu pistil.