N-am postat de mult retete de paine, desi, dupa cum stiti deja, sunt pasionata de modul de preparare al acesteia. Pentru ca vin sarbatorile, m-am decis sa va prezint alte doua specialitati, pe langa painea cu nuci si painea cu cartofi, care sa va asigure elementul rustic pe masa festiva.

Cernem faina intr-un bol generos. Facem un cuib unde adaugam drojdia dizolvata in apa, untul topit dar nu fierbinte, si laptele. Sarea o presaram pe margine avand grija sa nu ia contact direct cu drojdia. Treptat adaugam apa, framantand pana vom obtine un aluat compact. Lasam apoi sa la dospit. Eu folosesc mereu un bol cu capac de la Tupperwere. Cand aluatul a crescut, capacul se ridica singur. Impartim coca in doua parti egale. O intindem ca si pentru taieteii de casa, dar nu chiar atat de subtire. Presaram maslinele taiate bucati, apoi rulam obtinand o bagheta. Ne mai jucam putin, iar din bagheta vom crea un melc aratos. :) Pentru aspectul rustic presaram faina. Procedam la fel si cu cealalta painica, inlocuind maslinele cu bulionul si frunze de busuioc tocate. Eu am pus busuioc la congelator, insa puteti folosi si uscat. Lasam painicile sa mai dospeasca si in tava. Vor iesi mai pufoase la interior, iar coaja va fi crocanta. Intre timp incingem bine cuptorul. Coacem painile la 180 de grade. Vreo 30-40 de minute ( depinde de cuptorul fiecaruia ).

Din aluatul obtinut mi-au iesit doua specialitati si o paine la tava.