Dupa prajitura Somloi executata in anul 2011, era normal sa prepar si-un tort, urmand aceeasi reteta . *** Este unul din cele mai aromate si gustoase torturi pe care le-am gustat si preparat.

Blat de vanilie : Se bat albusurile cu un praf de sare, dupa care se adauda zaharul si se continua mixarea pana se obtine o spuma tare. Continuam prin a adauga galbenusurile, apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul in tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, cca. 15-20 minute.

Blatul de cacao :Se bat albusurile cu un praf de sare, dupa care se adauda zaharul si se continua mixarea pana se obtine o spuma tare. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam si apa fierbinte, faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul in tava tapetata cu hartie de copt. Coacem cca 15-20 minute, in cuptorul preincalzit.

Blatul cu nuca :Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, adaugam zaharul si continuam sa mixam. Incorporam galbenusurile si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul in tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, aprox 15-20 minute.

Lasam blaturile sa se raceasca, timp in care pregatim siropul : Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se leaga siropul. Oprim focul si adaugam esenta de rom.

Crema de vanilie : Turnam intr-o cratita adanca jumatate din cantitatea de lapte, adaugand si esenta de vanilie.

Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate din cantitatea de lapte, adaugand apoi zaharul si faina. Amestecam cu telul si trecem prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor, pana se ingroasa crema. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas si le incorporam usor in crema usor calduta.

Asamblare:Asezam blatul cu vanilie pe un platou, il insiropam si-l acoperim cu 1 /3 din crema de vanilie. Presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema si presaram iar nuca macinata, bucati de ciocolata si stafide. Deasupra asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si decoram cu bucati de ciocolata, nuci si stafide.

Obtinem un tort delicios, cu ale carui arome putem impresiona si cele mai exigente gusturi.tava in care am pregatit tortul are diametrul de 26 cm. in restaurantele cu specific unguresc, acest tort se serveste in bucati taiate neuniform, acoperite cu multa, multa frisca.