SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Romano-catoliceSs. Ieronim Emiliani, calug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranta a lui Iisus, calug.
Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat este pomenit in calendarul crestin ortodox la 8 februarie.
Sfantul Teodor face parte din randul sfintilor militari, alaturi de Sfantul Mucenic Mina, Sfantul Mucenic Gheorghe si multi altii, stiuti si nestiuti.
A trait in timpul imparatului Liciniu (308-321), unul din imparatii romani care au declansat persecutii sangeroase impotriva crestinilor. Liciniu a dezlantuit aceste persecutii mai ales asupra crestinilor din armata si a celor care erau modele pentru comunitatile in care traiau. In timpul sau au fost ucisi cei 40 de mucenici in Sevastia si cei 45 de ostasi in Nicopolea Armeniei. Au suferit in acel timp moarte martirica o seama dintre cei mai inalti demnitari ai sai.
Pretutindeni fiind cautati cu mare zel crestini cunoscuti pentru credinta lor, Liciniu, care atunci era in Nicomidia, a fost instiintat si despre Sfantul Teodor Stratilat, un tanar comandant, ca este crestin si pe multi ii intorcea la Hristos.
Sfantului Teodor Stratilat, avand gradul de general (stratilat), i se incredintase spre guvernare cetatea Heracleea, langa Marea Neagra.
Liciniu a aflat despre Teodor ca nu numai ca se indepartase de cinstirea zeilor, dar propovaduia si credinta in Hristos si ii indemna pe toti sa se lepede de inchinarea la idoli.
Pentru credinta acestui tanar demnitar imparatul s-a mahnit mult si a trimis trupe sa fie adus in Nicomidia, unde se afla, hotarat sa-l cerceteze el insusi.
Numai ca Teodor a dorit sa marturiseasca credinta crestina in cetatea sa, ca acel loc sa fie sfintit cu sangele sau varsat pentru Hristos. Iar prin marturisirea si barbateasca sa nevointa sa intareasca si pe altii in sfanta credinta. Asa ca l-a chemat el insusi pe imparat impreuna cu toata curtea sa in cetatea de la Marea Neagra, iar in suita lor sa aduca si statuile cele mari ale zeilor, pentru ca: sa intaresti dreapta credinta catre zei, aducandu-le jertfa cu noi, inaintea a tot poporul.
Liciniu, bucuros de nesperata intoarcere a voievodului sau, a mers in Heracleea si, la cererea Sfantului Teodor, i-a dat acestuia ingaduinta sa ia idolii de aur acasa la el, spre a-i cinsti, dupa datina.
Ajuns acasa, Sfantul Teodor a sfaramat idolii in bucati si i-a impartit la saraci. Maxentiu sutasul a spus imparatului, ca a vazut capul de aur al zeitei Artemida - zeita care fusese data Sfantului Teodor - ca acum era purtat de un sarac. Acesta, fiind intrebat, a marturisit ca l-a primit de la Teodor Stratilat.
Imparatul auzind de o fapta ca aceasta, a ramas mut de manie. Deci, poruncind slujitorilor, Sfantul Teodor a fost prins si adus inaintea sa. i, marturisind el ca toate cele spuse de sutas sunt adevarate, a fost osandit la chinuri grele.
A indurat cu credinta si cu barbatie toate chinurile; si patimind, neincetat propovaduia credinta in Hristos. Deci, imparatul, vazand ca nu poate sa-l intoarca la zadarnica cinstire a idolilor, a poruncit sa i se taie capul si, astfel, s-a savarsit.
Sfintele sale moaste au fost ingropate in cetatea de nastere, Evhaita.
Tot astazi este pomenit Sfantul Proroc Zaharia, unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament. Nascut in robie, era preot cand a venit din Babilon in ara Sfanta. A prorocit despre pradarea Ierusalimului, despre sfarsitul lui si despre inceputul si sfarsitul neamurilor. (sursa: vol. Vietile Sfintilor) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache)