Răzvan Theodorescu, de Ziua limbii elene: Între România şi Grecia au existat legături indisolubile
Parintii Europei sunt Platon si Aristotel. Europa, am spus-o de mai multe ori, s-a nascut, intr-un fel, la poalele Acropolei. Limba greaca este un tezaur iubit de toti europenii. La noi, din cetatile pontice, pana in traditia Bizantului, de la filosofii veniti din Universitatea Padovei in ara Romaneasca si in Moldova, pana la Epoca fanariota, limba greaca a fost o limba nobila de circulatie a ideilor. Cum stiti bine, este poporul care a dezvoltat in jurul limbii un adevarat cult. Pentru greci limba este un lucru sacru, asa cum trebuie sa fie pentru romani si pentru orice popor. Grecia este tara care, in Uniunea Europeana, a inconjurat identitatea nationala cu cel mai mare respect si imi permit ca istoric sa spun ca este un exemplu pentru noi, a spus Theodorescu, in cadrul evenimentului Ziua limbii elene, desfasurat in Aula Academiei Romane.
El a adaugat ca Academia Romana isi face o datorie de onoare aducand omagiul sau Greciei, limbii grecesti si savantilor care in Grecia si peste tot in lume lucreaza pentru binele umanitatii, subliniind ca filantropia, dragostea de om, este un element fundamental al civilizatiei grecesti si prin Grecia al civilizatiei europene si al civilizatiei universale.
Cu aceasta ocazie, consilierul prezidential Sergiu Nistor a transmis mesajul presedintelui Klaus Iohannis.
Limba elena ne ajuta sa vorbim despre democratie, sa condamnam xenofobia; prin filosofie intelegem lumea si prin politica evitam crizele si tragediile. (...) Ziua limbii elene reflecta pretuirea reciproca prin care se caracterizeaza traditional relatia dintre romani si greci, a transmis presedintele Iohannis.
Secretarul general al Ministerului elen al Afacerilor Externe, Ioannis Chrysoulakis, a evocat legaturile romano-elene, in timp ce ambasadorul Republicii Elene in Romania, Sofia Grammata, s-a declarat profund mandra de rudenia, osmoza culturilor celor doua tari.
Ambasadorul Japoniei la Bucuresti, Hitoshi Noda, a vorbit despre mostenirea greaca a spiritului olimpic, manifestata si in organizarea in ara Soarelui Rasare, in aceasta vara, a Jocurilor Olimpice si Paralimpice.
De asemenea, au luat cuvantul acad. Doukas Kapantais, de la Academia din Atena, Irina Elisabeta Kov cs, secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, Irina Marin Cajal, subsecretar de stat in Ministerul Culturii, prof. Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Seferis Christodoulos, presedintele Camerei de Comert Bilaterale Eleno-Romana, reprezentanti ai diverselor organisme de colaborare economica, stiintifica, culturala si sportiva romano-elene.
La finalul evenimentului, in cadrul unei sesiuni de comunicari stiintifice dedicate limbii elene vorbite in spatiul romanesc, ca depozitar cultural si pastrator al identitatii elene in tarile romane, sunt programati sa conferentieze: prof. univ. Maria Dimasi, prof. Vassilios Grammatikas, prof. univ. Mina-Maria Rusu, prof. univ. Tudor Dinu, dr. Lia Brad-Chisacof, pr. Ion Andrei arlescu.
Academia Romana a gazduit luni evenimentul Ziua limbii elene, initiat de Uniunea Elena din Romania in parteneriat cu Ambasada Republicii Elene din Romania. Amfitrionul evenimentului a fost deputatul Dragos-Gabriel Zisopol, presedintele Uniunii Elene din Romania.
Manifestarea a debutat, in Aula Academiei Romane, cu ceremonia de prezentare publica a bustului filantropului grec Evanghelie Zappa (1800-1865). Actualul bust, opera sculptorului Ion Sideri, realizat in 2016 si donat Academiei Romane de Uniunea Elena din Romania, este o replica peste timp la bustul aceluiasi Evanghelie Zappa, realizat in marmura, in urma cu 153 de ani, de catre renumitul Karl Storck, si dezvelit cu fast in ziua de 1 august 1867, in aceeasi zi cu inaugurarea viitoarei Academii Romane.
Sarbatorita in intreaga lume la data de 9 februarie, Ziua limbii elene a fost legiferata in Romania incepand cu anul 2018, cu scopul de a incuraja pastrarea valorilor culturale si a traditiilor elene de catre reprezentantii acestei minoritati etnice care traiesc in tara noastra.
Evanghelie Zappa este unul dintre cei mai mari donatori ai Academiei Romane aflate la inceputurile sale, sprijinul sau financiar, intarit prin testamentul din 30 noiembrie 1860, transformandu-se in Fondul Zappa, din care s-au tiparit ulterior Gramatica lui Timotei Cipariu si Dictionarul lui Laurian-Maxim. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tanasescu, editor online: Anda Badea)