Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania (CRLR) a fost fondata la 14 ianuarie 1990 sub denumirea de Comunitatea Lipovenilor din Romania, in temeiul Legii nr. 21/1924, fiind recunoscuta ulterior ca persoana juridica prin sentinta civila nr. 181 din 12 februarie 1990 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, se arata pe site-ul CRLR, https://www.crlr.ro.

Dupa Revolutia din 1989, comunitatea rusilor lipoveni din Romania a beneficiat de un cadru legislativ propice, care i-a permis sa se organizeze intr-o formatiune culturala apolitica. Acest eveniment s-a produs pe 14 ianuarie 1990, cand un grup entuziast de etnici rusi-lipoveni, printre care se aflau intelectuali precum Andrei Ivanov, Feodor Chirila, Echim Andrei, Feodor Petuhov, Petre Mocenco, Fedot Nicolae, Ion Popov, Macsim Ivanov si altii au luat initiativa infiintarii CRLR, mentioneaza site-ul mai sus mentionat.

La prima Conferinta Nationala din 8 aprilie 1990 a fost adoptata, in unanimitate, de catre delegatii rusilor lipoveni din toata tara noua denumire a Comunitatii, anume Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania (CRLR).

In prezent, Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania isi desfasoara activitatea in conformitate cu dispozitiile O.

G. nr 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, a Legii nr. 246/2005 pentru aprobarea O.

G. nr. 26/2000 si a art. 62 alin (2) din Constitutia Romaniei.

Sediul Central al CRLR este situat in municipiul Bucuresti. Limbile uzuale in cadrul CRLR sunt limba rusa si limba romana.

CRLR are ca scop unirea eforturilor membrilor sai in apararea si exercitarea drepturilor la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii etnice, lingvistice si religios-culturale a etnicilor rusi lipoveni, asa cum sunt ele recunoscute si garantate de documentele internationale cu privire la protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si ale minoritatilor nationale, de Constitutia Romaniei si de legile tarii, potrivit https://www.crlr.ro/.

In ceea ce priveste membrii, Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania cuprinde pe toti cetatenii romani care se declara rusi lipoveni, rusi sau lipoveni, care cunosc Programul si Statutul si actioneaza pentru transpunerea in fapte ale acestora, sprijinind moral si material Comunitatea, in functie de posibilitati. Membrii CRLR sunt: membrii fondatori, membrii activi, membrii simpatizanti si membrii de onoare.

Organizatia de baza in structura CRLR este Comunitatea locala. Aceasta este formata din membri cu domiciliul stabil intr-o localitate. Numarul minim de membri ai Comunitatii locale este de zece persoane. Pot adera si etnici cu domiciliul in localitati invecinate, care nu pot forma numarul de membri necesar formarii unei Comunitati locale. Sarcina Comunitatii locale este aceea de a se ocupa de problemele care privesc viata economica, sociala, culturala si scolara a locuitorilor rusi lipoveni din zona si de a lua masurile necesare pentru solutionarea lor. Problemele care nu pot fi solutionate la nivel local sunt inaintate, spre rezolvare, Directiei Executive a Comunitatii Centrale.

Organele de conducere, decizie si control la nivelul Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania, in conformitate cu O.

G. nr 26/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt: Conferinta Reprezentantilor; Adunarea Generala a CRLR; Consiliul Director; Directia Executiva; alte organe ale Comunitatii (Comisia de Cenzori, Comisia de Etica si Disciplina).

Conferinta Reprezentantilor este organul suprem de conducere al CRLR. Conferinta Reprezentantilor se intruneste o data la 4 ani. De asemenea, Conferinta Reprezentatilor alege o data la patru ani presedintele CRLR, Consiliul Director, Comisia de Cenzori si Comisia de Etica si Disciplina.

Presedintele Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania reprezinta CRLR in raport cu institutiile publice din Romania si strainatate, precum si in fata oricaror persoane fizice si juridice straine, si, de asemenea, conduce, indruma si raspunde de intreaga activitate a CRLR. Functia de presedinte al CRLR este detinuta in prezent de Silviu Feodor.

Deputatul CRLR reprezinta interesele etnicilor rusi lipoveni in Parlamentul Romaniei. In prezent, deputatul CRLR este Andrian Ampleev (incepand din 12 septembrie 2018), care face parte din Grupul parlamentar al minoritatilor nationale, potrivit http://www.cdep.ro/.

Alte structuri ale CRLR sunt: Asociatia Tinerilor Rusi Lipoveni din Romania (ATRLR), Centrul de Cercetari privind Istoria si Cultura Rusilor Lipoveni din Romania (CCICRLR), Centrul Educational (CE). CRLR editeaza publicatii proprii de informare, stiinta si cultura. Politica editoriala a publicatiilor este stabilita de Consiliul Director.

Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania s-a implicat, de-a lungul anilor, in organizarea unor manifestari legate de diverse sarbatori, evenimente, traditii si obiceiuri, precum Maslenita, Festivalul national al cantecului, dansului, portului si obiceiurilor rusilor lipoveni, concursul scolar national Festivalul Poeziei Ruse s.a. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu, editor online: Ady Ivascu) *Explicatie foto: Ansamblu artistic al Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania, la cea de-a XV-a editie a Festivalului Intercultural ProEtnica.(Sighisoara, 19 aug. 2017)