Decontarea pe baza documentelor justificative emise de operatorii de transport rutier pentru elevii navetisti, conform Ordonantei de urgenta prin care este reglementata decontarea navetei pentru elevi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, este discriminatorie pentru un procent considerabil de elevi care merg folosind mijloacele de transport feroviar, se arata intr-un comunicat al Consiliului National al Elevilor, transmis, marti, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, CNE a solicitat ca in textul ordonantei sintagma elevilor care nu pot fi scolarizati sa fie transformata in elevilor care nu sunt scolarizati, din motive evidente ce tin de scolarizarea elevilor din invatamantul liceal, de exemplu, care pot opta, in baza procesului de admitere, pentru a invata intr-o unitate de invatamant cu profil diferit fata de liceele din localitatea de domiciliu, iar Guvernul Romaniei a decis sa aprobe ordonanta intr-o forma chiar si mai discriminatorie decat inainte.

In calitate de reprezentanti ai elevilor din Romania, condamnam cu fermitate modul in care Guvernul Romaniei a ales sa discrimineze, prin prezenta ordonanta de urgenta, elevii care fac naveta cu trenul. Este inacceptabil sa toleram un astfel de comportament din partea guvernantilor, din cauza unei exprimari dezastruoase mii de elevi din Romania vor suferi, iar gradul de excluziune sociala va creste si mai mult. Guvernul Orban a uitat de acei elevi care calatoresc cu trenul si a ales sa ii sara din ecuatia parlamentara!, a declarat Antonia-Laura Pup, presedintele Consiliului National al Elevilor, citata in comunicat.

Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de marti, 4 februarie, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea art. 84, alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care este reglementata si, in acelasi timp deblocata, decontarea navetei pentru elevi, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Educatiei si Cercetarii. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Arustei)