Oros: Avem un trend nu prea pozitiv pentru agricultura românească; deficitul comercial cu produse agricole se apropie de un miliard de euro
Suntem intr-un an mai special din toate punctele de vedere, dar pentru noi, cei din Ministerul Agriculturii, este important cum negociem si cum scriem Planul National Strategic (PNS) si cum vom finanta si sprijini agricultura si industria alimentara din Romania in perioada 2021 - 2027, pentru ca pornim de la o realitate privind balanta comerciala, mai corect spus privind deficitul balantei comerciale in aceea ce priveste agricultura si industria alimentara. In 2018 am depasit un miliard de euro, iar la finele lunii noiembrie 2019, deficitul era de aproape un miliard de euro - mai exact 988 de milioane de euro. Probabil in aprilie cei de la INS ne vor furniza datele finale pe 2019. Acum, avem un trend nu prea pozitiv pentru agricultura romaneasca, exportam materie prima, importam materii procesate cu valoare adaugata mare, practic exportam subventii si incercam in acest an sa schimbam trendul, a spus Oros intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca inca din noiembrie 2019, de cand a preluat conducerea ministerului, a demarat elaborarea PNS si dezbaterile cu mediul asociativ, fiind realizata deja o analiza SWOT prin care s-au identificat obiectivele prioritare ce vor fi incluse in PNS 2021-2027.
In noiembrie am inceput sa lucram la ceea ce inseamna acest PNS pe care va trebui sa il prezentam si Comisiei Europene. Am avut dezbateri cu mediul asociativ, intr-o prima etapa in noiembrie-decembrie. Am reinceput aceste dezbateri, iar acum vom discuta concret pe analiza SWOT facuta de colegii mei din AM-PNDR, structurile MADR si grupurile de lucru organizate impreuna cu partenerii sociali. S-au identificat a fi prioritare: investitiile in dezvoltarea capacitatilor de procesare si depozitare a produselor agroalimentare, sprijinirea sectorului zootehnic, avand in vedere scaderea efectivelor de animale, dar si a valorii genetice a acestor animale, sustinerea formelor asociative cu rol economic si aici ma refer in primul rand la cooperative. Cei mai multi si mai mici au invatat sa produca si sunt productii de foarte buna calitate, dar nu reusesc sa vanda la un pret competitiv ca sa reziste pe piata. De aceea sustinem aceasta asociere. De asemenea, vorbim si despre sustinerea fermelor de familie, pentru ca noi credem ca acesta este pilonul de baza al satului romanesc. Guvernul are datoria sa faca cat mai mult ca acestea sa ramana pe piata, a subliniat seful MADR.
Oros a adaugat ca acest draft al PNS va fi inaintat serviciilor CE, iar pana la finele lunii februarie se va semna si contractul pentru serviciile de consultanta cu Banca Mondiala, in vederea fundamentarii interventiilor pentru Pilonul 1 si Pilonul 2 din Politica Agricola Comuna.
Intrebat pe ce date de referinta va fi elaborat PNS 2021-2027, avand in vedere ca abia anul acesta va avea loc Recensamantul Agricol, iar uneori datele de la INS nu reflecta realitatea, ministrul Agriculturii a precizat ca s-a mers pe datele Eurostat din 2019, dar am prins si alti indicatori.
AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dadarlat)