#stopdopajului Modelele de videochat, victime ale consumului de steroizi
Sportivii neprofesionisti, ca sa le zicem asa, vin la sala numai pentru forma fizica. Eu nu am stiut pana de curand treaba asta, dar videochat-ul masculin a ajuns sa fie mai bine platit decat videochat-ul feminin. In sala, cand ii vezi, sunt dezvoltati mai mult in partea superioara, pentru ca e foarte greu sa dezvolti picioarele. De ce? Pentru ca la videochat clientul te vede doar de la mijloc in sus. Nu intereseaza gambe sau coapse mai dezvoltate. i multi fac bani din asa ceva. Eu cunosc persoane care sunt campioni in acest domeniu, care au strans 40.000 de euro sau 50.000 de euro intr-un an. Banii sunt foarte multi. i pentru a castiga banii astia, au 18-20 de ani, au terminat liceul, ce sa faca? Fac ceea ce vad la televizor. Odata ce au muschi, au si niste masini, niste sponsori. La sala ii vezi ca apar in luna ianuarie, dupa sarbatori, dar dispar in luna mai. Astia sunt sezonierii, ei vor sa isi faca masa musculara repede, din ianuarie pana in mai, cand trebuie sa aiba deja muschi si sa scape de tesutul adipos acumulat. i atunci baga steroizi la greu ca in luna mai sa fie la prima piscina. Sa aiba primul bronz si apoi, in iunie, sa fie pe plaja unde castiga bani. Sunt tineri care nu au carte si trebuie sa castige cumva. Sunt foarte multi care sunt plecati in lumea araba, am prieten care mi-a povestit. Nu stiu exact ce fac acolo, ca activeaza ca fotomodel, ca manechin, ca hostess, nu stiu exact, dar fac foarte multi bani, a declarat, pentru AGERPRES, medicul Alexandru Butoi, specializat in antidoping, activand de 15 ani in domeniu.
Este un impatimit al vietii sportive, merge frecvent la sala de forta de 8 ani si afirma ca niciodata nu a fost tentat sa apeleze la substantele dopante pentru a slabi sau a-si creste masa musculara, cunoscand foarte bine afectiunile medicale ireversibile care pot aparea.
Alexandru Butoi l-a dat drept exemplu pe celebrul Arnold Schwarzenegger, o adevarata legenda in lumea culturismului, care in tinerete a consumat steroizi produsi la fabrica de medicamente Terapia, din Cluj-Napoca, si a ajuns mai tarziu sa fie supus la doua interventii de bypass coronarian.
Eu merg la sala de opt ani, dar am facut si sport de performanta, hochei pe gheata pana la 22 de ani. Dupa care nu a mai putut sa fac si sport de performanta si medicina. i in medicina, ca orice om, cu mancare dezordonata, cu garzi, am ajuns la 127 de kg si mi-am dat seama ca e o problema. Apoi, usor-usor am inceput sa ma duc la sala. Nu am fost niciodata tentat pentru ca in vremea in care eram sportiv de performanta nu stiam ce e aia doping, iar acum in niciun caz. Pentru ca oamenii nu stiu, dar Arnold Schwarzenegger, la 52 de ani avea doua bypass-uri coronariene. Lumea nu stie treaba asta. El a fost un model in ceea ce priveste hrana, ca sa spun asa, nu a fost gras, dar steroizii de-a lungul vietii au dus la afectiunile respective. E adevarat ca nu a cedat si nu a murit la 40 de ani ca altii, pentru ca la vremea lui foarte putini steroizi existau in lume si foarte putin creati pentru sport. El spunea ca in Austria, in perioada in care a devenit un sportiv foarte bun, a folosit Naposim, un medicament facut de Terapia Cluj. La noi se facea, la Terapia Cluj, pentru tratarea unor afectiuni, iar Austria, fiind aproape de Romania, procura mai usor medicamentele astea. i povestea el ca dupa ce a plecat in America i-a fost si mai greu sa procure Naposim si il costa si mai mult. In momentul acesta nu se mai fabrica Naposim, dar au existat de-a lungul timpului si sportivi care au iesit pozitiv, este un steroid artificial, a povestit medicul care s-a specializat de-a lungul anilor ca angajat la Agentia Nationala Anti-Doping.
Substantele anabolizante, pe langa gravele afectiuni pe care le provoaca, pot duce si la o anume stare de dependenta, consumatorul avand nevoie la nivel mental sa continue administrarea in momentul in care realizeaza ca se dezumfla.
Iar costurile pentru intretinerea unui corp atletic folosind substante dopante nu sunt deloc mici: Steroizii dau dependenta la modul ca daca nu ii mai iei te dezumfli imediat si atunci psihic apare narcisismul. i cand se uita in oglinda si vede ca nu mai are patratele sau ca are un tesut adipos mai mult dincolo, gata, s-a panicat si spune trebuie sa trec din nou pe steroizi. Eu stiu la sala oameni care arata bine, care au bagat, dar nu mai este necesar. Dar el spune uite, aici nu se mai vede fibra la fel de bine si se apuca din nou ca sa se vada fibra. Deci exista un fel de dependenta psihica pentru ca nu te mai iubesti pe tine, nu te mai placi. Ei cheltuiesc foarte multi bani. Dau un exemplu, un hormon de crestere poate sa ajunga la 225 de euro o singura fiola din care faci poate patru-cinci doze. O fiola de testosteron, care este cel mai ieftin, este 150 de lei, dar poate ajunge si la 300 de lei flaconul. Pe langa astea se adauga bidoanele de proteine aminoacizi. Dar astea nu sunt periculoase, pentru ca un sportiv care depune foarte mult efort sa isi asigure necesarul are nevoie sa manance un porc, dar nu ai stomac sa adaugi un porc si atunci, ce faci, ai o alimentatie cat de cat lipsita de grasimi, dupa care suplimentezi cu aceste concentrate de proteine, aminoacizi.
Medicul afirma ca a ajuns sa cunoasca tipul de substante consumate, dupa felul in care este dezvoltat respectivul corp.
Eu am ochiul format, imi dau seama imediat, oricat mi-ar spune unul ca este natural, dupa modul in care este dezvoltata masa musculara. Pentru ca un sportiv care are masa musculara mare trebuie sa aiba si tesut adipos. Nu poate sa slabeasca atat de mult. Sa ai masa musculara mare si sa fii si slab... Testosteronul face chestia asta, arde grasimile. Un culturist, cand are perioada de pregatire cu masa musculara mare, ajunge la 160-170 de kg, dar are si burta si grasimi, dupa care isi mentine masa musculara si slabeste, face doar slabire. Dar atunci nu mai creste muscular. In plus, sunt unii care fac doar anumite exercitii, spre exemplu daca faci doar biceps, iti dezvolti bratul, dar te trezesti ca are antebratul mai subtire. De ce? Pentru ca folosind steroizi dezvolti repede bicepsul, pentru ca acolo tragi. Sau au pieptul foarte dezvoltat, dar umerii mici. In mod natural daca dezvolti pieptul, trebuie sa dezvolti si umerii, pentru ca altfel cedeaza. i marea problema a consumului de steroizi este ca afectiunile apar nu imediat, ci dupa dupa 15-20 de ani. Daca dupa un ciclu de trei luni de zile ar avea probleme, s-ar speria. Fiecare tanar care ajunge la sala de forta se duce langa ala care este cel mai bine facut. La inceput nimeni nu se arunca sa iti dea steroizi, dar cand vezi ca e de munca, dupa cateva luni, cand vezi ca e greu sa muncesti, il intreaba ce se ia. i atunci el te invata aia, aia, aia, a spus medicul.
Una dintre cele mai grave afectiuni ale consumului de substante dopante cu grad mare de risc este arteroscleroza, existand multi culturisti la nivel mondial care au decedat din aceasta cauza: Cele mai grave afectiuni cauzate de steroizi sunt depunerea colesterolului pe vasele de sange, care duce la arteroscleroza si mai apoi la infarct miocardic. Multi folosesc testosteronul ca sa slabeasca si pentru a se forma trebuie sa topeasca din grasimi. i scazi tesutul adipos, dar creste colesterolul. Ganditi-va ce inseamna sa iei testosteron mai mult decat produce organismul. Asta inseamna ca poti ajunge la niste afectiunii pe care altii le au la 50-60 de ani, mult mai repede. Apoi sensibile sunt vasele de sange mici, si apare accidentul vascular cerebral, insuficienta renala, astea sunt cele mai grave si duc la deces. Dupa care mai sunt ginecomastia, subtierea vocii, pentru ca sunt culturisti care au o voce foarte subtire, apoi depunerea tesutului specific feminin, celulita. Barbatii in mod normal nu au celulita, dar cei care folosesc steroizi au in anumite zone tesut specific de celulita. Au aparut si steroizi care nu au aceste efecte de aromatizare, dar care afecteaza ficatul. Bineinteles ca sunt mai scumpi, dar efectul nu ti-l spune nimeni, pentru ca ficatul nu reuseste sa il proceseze. De aceea sunt consumatori de steroizi care ajung la ciroza hepatica. Apoi mai este hipertrofia cardiaca. Mai au un efect la nivelul pielii, aparitia cosurilor pe spate, pe torace.
In ceea ce priveste incriminarea prin lege a substantelor dopante cu grad mare de risc, Alexandru Butoi afirma ca este necesara, sistemul medical fiind nevoit sa cheltuie bani pentru tratarea unor afectiuni cauzate de acestea: Eu sunt pro incriminarea acestor substante pentru ca in momentul de fata cand iti intra in camera de garda un om pana in 40 de ani si are dureri in piept, primele intrebari sunt daca se drogheaza sau daca ia steroizi. Sunt cele doua intrebari care au crescut incidenta infarctului miocardic, consumul de droguri si de steroizi. Pana acum nu existau oameni cu astfel de boli la varsta asta. Daca la droguri nu suntem o tara care sa se compare cu alte state, la steroizi, da, consider ca este un fenomen ingrijorator. Ce se intampla? Este mai greu sa citesti o carte si sa fii destept si mai usor sa te duci la sala sa iei steroizi si sa castigi bani usor. Acum vin si te intreaba Ce faci tu? Medicina? i cat castigi? 5.000 de lei pe luna? Pai eu stau degeaba si castig 10.000 de euro. In momentul de fata analiza se face asa, cati bani castigi pe luna. S-au intors valorile, sunt cu fundul in sus.
Medicul a explicat, pentru AGERPRES, care este rolul testosteronului creat de corpul uman, dar si actiunile pe care le au steroizii in organism: Steroizii sunt substante folosite in industria farmaceutica pentru a veni in sprijinul persoanelor care au deficit de testosteron, care este un hormon masculin. Rolul lui este acela de a creste masa musculara, dar si cresterea globulelor rosii astfel incat te poti oxigena mai bine. i acest hormon cand se formeaza, se formeaza din steroli, de aici si denumirea. i sunt mai multe tipuri de steroizi, steroizi artificiali, de care industria farmaceutica se ajuta pentru a produce niste medicamente care sa semene, si sunt niste steroizi care seamana foarte bine cu cei produsi de corpul nostru. Diferenta e facuta atunci cand se descopera steroizi care nu sunt produsi de corpul nostru. Cel produs de corp are carbon 13 sau carbon 15. Adica are o greutate anume, pe cand industria farmaceutica nu poate sa imite identic natura si orice alt carbon, cu alta greutate, e considerat extern. De aceea unii sportivi sunt suspendati provizoriu, pentru ca au niste niveluri mari in mod natural si urmeaza o analiza care dovedeste nivelul.
Testiculele sunt organele care produc testosteronul la barbati si ovarul la femei, pentru ca sunt identice ca si tesut. Cum se stimuleaza? Exista o vorba care spune ca in ultimii 20 de ani, mai ales in tarile civilizate si industrializate, a scazut natalitatea aparand infertilitatea, si masculina si feminina, fata de tarile mai slab dezvoltate, in care omul munceste mai mult, are parte de mai multa forta fizica. In ziua de azi lumea doar munceste si in general munca este de birou, foarte putina miscare. i atunci nu se secreta testosteron. Acum este un curent foarte mare in randul corporatistilor, sa iasa sa faca miscare. Cand ne miscam, in organism sa secreta adrenalina si noradrenalina. Iar hipofiza este cea care secreta hormon de crestere si FSH care stimuleaza testiculul sa secrete testosteron si spermatozoizi. Testosteronul se elimina in sange, iar organismul vede ca are destul testosteron si inhiba secretia in cazul in care il aduci din afara. Motivul pentru care cei care iau testosteron din exterior ajung la infertilitate este acela ca organismul nu mai produce testosteron. In medicina exista o vorba, functia creeaza organul. Functia, adica mergand la sala, hranindu-te bine, cu antrenamente intensive, care sa nu dureze mai mult de o ora si jumatate, duc la descarcare de testosteron. i somnul inainte de ora zece. Pentru ca intre 22:00 si 01:00 este perioada de secretie a hormonului de crestere si a testosteronului. Noptile pierdute de catre sportivi duc la o scadere a performantei sportive pentru ca refacerea dureaza doua-trei zile. De aceea, sportivii de top nu o sa ii vezi pierzand noptile, decat atunci cand au vacante. i atunci cand scade nivelul de testosteron ce fac unii, hai sa bagam niste steroizi, ca ne ajuta, avand in vedere ca facem antrenamente intense, a explicat specialistul.
In cazurile in care administrarea de steroizi este indelungata, exista si cazuri in care eliberarea de testosteron a fost stopata de catre corp, ajungandu-se la afectiuni grave, asa cum a patit ciclistul american Lance Armstrong: Tot ceea ce inseamna mai mult decat secreta organismul nostru va duce la dereglari si deformari ale organelor interne, pentru ca steroidul este un hormon care actioneaza pe niste receptori musculari. Organismul nu secreta niciodata mai mult decat e nevoie, astfel incat sa te omoare. Sunt unii care folosesc in doze mari steroizi care inhiba secretia de testosteron si controleaza nivelul cum vor ei. Sunt si cazuri la unii sportivi care, dupa ciclurile de steroizi, nu mai porneste secretia de testosteron deloc. Pentru ca functia creeaza organul, daca eu nu mai am functie, organul respectiv se atrofiaza. i unul dintre sportivii care a ajuns la astfel de probleme este Armstrong, care a facut cancer testicular si s-a dovedit ca a facut dopaj cu testosteron.
Medicul a explicat si de ce consumul de steroizi este considerat un furt in sport si cum actioneaza surplusul de testosteron la nivelul organismului.
Atunci cand vreau sa dezvolt masa musculara, fac un tip de efort in conditii anaerobe. Sa zicem ca vreau sa fac biceps, fac la inceput o incalzire usoara, cu greutati mici, apoi greutatea mare de final, cand imping 100 de kg pentru piept, patru repetari, pana cand simt ca cedeaza mainile. Atunci se produc micro rupturi fibrilare si organismul le repara cu ajutorul testosteronului, a proteinelor pe care le mancam, a carbohidratilor, proteina fiind caramida, iar carbohidratii cimentul care vine si lipeste. In cazul asta, organismul nu va repara cu o singura fibra, ci cu doua-trei, ceea ce se numeste supracompensare. Organismul incearca sa protejeze ca la urmatoarea ridicare, la fel de grea, sa nu se mai rupa. Cu ajutorul steroizilor, reparatia se face mult mai rapid, a mai spus medicul.
AGERPRES (A-autor: Adrian one, editor: Mihai enea, editor online: Ady Ivascu)