Maramureş: Fermierii locali, încurajaţi de Primăria Baia Mare printr-o taxare modică la desfacerea produselor
Acesta a subliniat ca fermierii autorizati vor beneficia de reduceri substantiale in inchirierea unor spatii din pietele agroalimentare, iar in cazul targurilor organizate de producatori, taxele vor avea valoarea simbolica.
Incercam in fiecare sezon de primavara sa incurajam prezenta pe piata urbana a principalilor producatori agricoli, mici fermieri si chiar producatori individuali in a-si valorifica recolta sau produsele in nume propriu. Sustinerea noastra consta in acordarea de spatii in principalele piete agroalimentare din municipiul Baia Mare, taxe simbolice pe inchirierea unor mese necesare vanzarii produselor, dar si taxe modice pentru fermierii care participa la targurile de produse traditionale sau ecologice locale. Ne dorim ca fermierii de toate categoriile din judetul Maramures sa-si valorifice eficient produsele, vanzand in nume propriu si nu prin intermediul unor magazine sau alti comercianti, majoritatea neavand nimic cu agricultura. tim ca cetatenii din Baia Mare apreciaza bunurile fermierilor si de aceea cautam tot felul de masuri care sa incurajeze prezenta acestora pe piata, a spus Catalin Chereches.
In judetul Maramures exista peste 400 de mici si mari fermieri autorizati care produc bunuri alimentare ce ajung pe piata organizata sau in bucatariile unor lanturi hoteliere locale.
Avem peste 400 de fermieri autorizati, unii de talie mare, medie sau mica, toti producand bunuri alimentare foarte cautate pe piata locala. Legumicultori, pomicultori, crescatori de animale, apicultori, patiseri, fiecare incearca sa vina pe piata sau la targurile organizate cu cele mai bune produse. Orice sustinerea din partea autoritatilor locale este de mare ajutor pentru ca din productie abia reusim sa ne asiguram banii pentru urmatorul an in pregatirea recoltelor (...) Uimitor e ca dupa aproape 20 de ani, de stagnare, legumicultura din Maramures cunoaste o adevarata renastere, iar fermierii au facut investitii serioase in achizitionarea sau arendarea de noi terenuri, iar piata a devenit foarte atenta, cumparatorul individual sau restaurantele solicitand produse locale, a spus, pentru AGERPRES, directorul Directiei Agricole Judetene, Virgil antas.
Conform acestuia, fermierii din judet asigura piata locala cu produse lactate si derivate, legume, fructe, produse din carne, sucuri naturale, miere de albina, produse de patiserie si panificatie.
In municipiul Baia Mare mai functioneaza cateva magazine de legume-fructe, gestionate de fosti lucratori in domeniu, iar Primaria Baia Mare a investit recent 1,2 milioane de euro in amenajarea unei piete de en-gros, destinata fermierilor din judet, dar si celor din tara, piata care se deschide pe durata verii, zilnic la ora 4,00. De asemenea, primaria a mai modernizat in ultimii ani trei din cele cinci piete agroalimentare aflate in administratie. AGERPRES / (A - autor: Leontin Cupar, editor: Marius Fratila, editor online: Gabriela Badea)