Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiţilor
Originea acestei sarbatori a iubirii nu este nici astazi prea bine cunoscuta. Exista legende, care sustin faptul ca, in aceasta zi, in Roma Antica era sarbatorita Iuno, zeita tuturor zeilor, protectoarea femeilor si casatoriilor. Apoi, in urmatoarea zi avea loc Lupercalia, un festival pagan in centrul caruia se afla Faunus, zeul agriculturii si fertilitatii, noteaza aceeasi sursa. Intre multele manifestari din timpul festivalului, a atras atentia un obicei interesant, care, potrivit acelorasi legende, ii aducea impreuna pe baieti si pe fete, care pana in acel moment stateau separati. In seara de dinaintea sarbatorii, numele fetelor erau scrise pe bucati de hartie si introduse intr-un vas. Tinerii extrageau biletele si, astfel, se formau perechi ce tineau uneori si un an. Destul de des, cei doi se indragosteau si se casatoreau.
Alte legende, il au in centrul lor pe Valentin. Una dintre ele spune ca in secolele II-III, acesta era preot in Roma si in timpul imparatului Claudius al II-lea (268-270 d.
Hr.), ar fi ajutat tinerii, crestini sau pagani, sa se casatoreasca. De cealalta parte, imparatul roman era convins ca barbatii ar fi soldati mult mai buni, daca nu ar fi avut logodnice sau sotii, de aceea a interzis casatoriile. Tanarul preot, dimpotriva, sustinea ca mariajul era parte din planul lui Dumnezeu si unul dintre scopurile vietii. Astfel, a continuat sa ii casatoreasca pe tineri in secret, in numele iubirii. In momentul in care imparatul i-a aflat secretul, Valentin a fost inchis si condamnat la moarte, fapt care s-a petrecut la 14 februarie 269. Aceeasi legenda spune ca Valentin, in timp ce se afla la inchisoare, s-a indragostit de fiica paznicului. Inainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o De la al tau Valentin. De aici a ramas obiceiul de a trimite in aceasta zi mesaje de dragoste.
Abia la sfarsitul secolului al V-lea, in anul 496 d.
Hr., Papa Gelasius I a decis ca ziua de 14 februarie, in care a fost executat Valentin, sa-i poarte numele si sa fie dedicata martiriului sau, punand astfel capat sarbatorii Lupercaliilor. Sfantul Valentin, oficial cunoscut ca Sfantul Valentin al Romei, a existat ca persoana, fiind comemorat la 14 februarie, in calendarul romano-catolic. Martirul a fost inmormantat intr-un cimitir de pe Via Flaminia, in zona de nord a Romei, fiind ridicata, atunci, si o biserica.
In Evul Mediu, Valentin a devenit unul dintre cei mai populari sfinti in zona anglo-saxona. Se credea, totodata, ca ziua de 14 februarie era ziua in care un nou anotimp isi facea simtita prezenta, natura revenind la viata, incepand sezonul in care pasarile isi cautau perechea. Aceasta credinta s-a suprapus peste Ziua Sfantului Valentin, care a devenit sfantul patron al indragostitilor.
Celebrari ale acestei sarbatori nu au fost consemnate nicaieri, doar poetul medieval Geoffrey Chaucer scria, pe la 1375, in Parliament of Foules despre aceasta zi ca fiind ziua in care orice pasare isi alege perechea, mentioneaza www.stvalentinesday.org. Foarte populare in Evul Mediu erau urarile indragostitilor transmise prin viu grai, valentinele scrise de mana aparand dupa anul 1400. Cea mai veche scrisoare de acest gen, care exista si astazi, este un poem scris in 1415, catre sotia sa, de Charles, duce de Orleans inchis in turnul Londrei, capturat in urma Bataliei de la Agincourt.
Date despre evolutia in timp a acestui obicei nu sunt cunoscute. Se pare ca, traditia moderna a celebrarii Zilei Sfantului Valentin a aparut in Statele Unite, pe la inceputul anilor 1700, cand americanii au inceput trimiterea de valentine scrise de mana. De cealalta parte a Oceanului, britanica Esther A. Howland a inceput, in 1840, comercializarea primelor felicitari realizate in masa, una dintre acestea aflandu-se expusa la British Museum. Felicitarile create erau niste mici opere de arta, acestea fiind realizate din dantela adevarata, panglici si imagini colorate.
Indragostiti din intreaga lume isi trimit, la 14 februarie, milioane de felicitari scrise de mana, care au ramas in continuare cel mai apreciat mod de a-si spune Te iubesc sau Ma gandesc la tine. Mesajul romantic va fi insotit intotdeauna de un buchet de flori sau un singur trandafir rosu. Sunt extrem de populare si cadourile care cuprind flori, sampanie si ciocolata, potrivit www.rosesonly.com.au. In alte tari, Valentines Day este vazuta ca ziua in care membrii familiei isi arata dragostea unul fata de celalalt, dar si fata de prieteni. Unele traditii includ si cadouri pentru copii, iar altele dovezi de apreciere intre prieteni.
Dupa 1990, aceasta zi a indragostitilor a fost imprumutata si de noi, fiind organizate cu acest prilej, numeroase manifestari, cum ar fi: expozitii, recitaluri de muzica si poezie, concerte, demonstratii de dans profesionist, diverse concursuri, oficierea de cununii civile, etc.
La 24 februarie, romanii sarbatoresc Dragobetele, care pastreaza unele atributii ale zeului dragostei in mitologia romana, Cupidon, fiind patronul dragostei si al bunei dispozitii. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru) Explicatie foto din deschidere: Expozitia in aer liber Iubirile Marilor Muzicieni, in cadrul evenimentelor desfasurate la Casa Artelor Dinu Lipatti cu prilejul Zilei Indragostitilor, Bucuresti, 14.02.2019.