Coronavirus - Bilanţul s-a apropiat de 1.400 de morţi; SUA deplâng lipsa de transparenţă a Beijing-ului
Circa 64.000 de cazuri de infectare au fost inregistrate pana in prezent in China continentala (excluzand Hong Kong-ul si Macao), potrivit cifrelor oficiale, marcand o explozie in ultimele doua zile din cauza extinderii definitiei cazurilor de infectare.
Comisia Nationala de Sanatate din China, care actioneaza ca un minister, a raportat vineri 121 de noi decese in tara in ultimele 24 de ore, insa a retras din bilantul la nivel national 108 decese recenzate anterior in provincia Hubei (centru), epicentrul epidemiei.
Comisia justifica aceasta revizuire prin duplicatele din statistici, constatate dupa verificari. In urma acestora, bilantul epidemiei la nivel national a fost redus la 1.380 de morti.
Dupa ce initial a felicitat Beijing-ul pentru felul profesionist in care a gestionat epidemia, Casa Alba s-a distantat vizibil joi.
Suntem putin dezamagiti de lipsa de transparenta din partea chinezilor, a declarat presei Larry Kudlow, principalul consilier economic al presedintelui Donald Trump. Este Biroul politic (organul de conducere al Partidului Comunist, n.r.) cu adevarat onest cu noi?, s-a intrebat oficialul american.
El a regretat in special ca Beijingul a respins propunerile insistente ale Washingtonului de a trimite experti americani in China: Autoritatile chineze nu ne lasa sa mergem, a insistat Kudlow.
Intre timp, orasul Wuhan, unde a aparut noul coronavirus in luna decembrie, si provincia Hubei, din jurul sau, raman de facto izolate de lume de mai bine de trei saptamani.
Chiar daca China concentreaza aproximativ 99% din cazuri, epidemia de Covid-19 mentine intreaga lume in alerta, cu peste 500 de cazuri confirmate de contaminare in 20 de tari.
Japonia a anuntat joi seara al treilea deces atribuit virusului in afara Chinei continentale, cel al unui octogenar - dupa doua decese, unul in Hong Kong si altul in Filipine.
In Vietnam, comuna Son Loi (cu 10.000 de locuitori) din apropiere de capitala Hanoi a fost plasata in carantina timp de 20 de zile dupa descoperirea a sase cazuri de coronavirus. Este prima astfel de masura din tara.
SUA, la randul lor, s-au declarat profund ingrijorate de vulnerabilitatea Coreei de Nord - o alta tara care se invecineaza cu China -, spunand ca este gata sa contribuie la operatiunile de ajutor.
Cu toate acestea, principala sursa de infectie din afara Chinei ramane pachebotul de lux Diamond Princess, aflat inca in carantina in Japonia, langa Yokohama (est): 218 cazuri de infectare au fost confirmate pe vas, inclusiv 44 de cazuri noi anuntate joi.
In schimb, sutele de pasageri ai unei nave de croaziera americane, Westerdam, au putut debarca vineri in Cambodgia, dupa ce pachebotul a ratacit pe mare peste zece zile, in conditiile in care cinci porturi asiatice i-au interzis acostarea de teama unei posibile infectari cu coronavirus. Potrivit companiei care opereaza pachebotul, la bord nu au fost detectate cazuri de infectare cu coronavirus.
Dupa o intalnire, joi, a ministrilor europeni ai Sanatatii la Bruxelles, comisarul european Stella Kyriakides a dat asigurari ca toate statele membre au planuri de actiune in fata epidemiei si ca pana in prezent nu a fost raportata o penurie de medicamente.
Temerile de infectare au provocat anularea mai multor targuri internationale majore, inclusiv a Salonului Mondial al Telefoniei Mobile de la Barcelona.
In timp ce activitatea din China ramane paralizata, impactul asupra economiei globale continua sa creasca. Epidemia a dus deja la o reducere potentiala de 4-5 miliarde de dolari a veniturilor companiilor aeriene din intreaga lume, a anuntat joi Organizatia Aviatiei Civile Internationale (OACI).
AGERPRES/(AS - autor: Ana Bigu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivascu)