Deputatul PSD Roxana Minzatu a declarat, vineri, ca Guvernul Orban a incercat cateva ilegalitati cu ordonantele de urgenta in domeniul fondurilor europene, lucru ce ar fi demonstrat de faptul ca aceste acte normative au fost retrase de la publicarea in Monitorul Oficial.

Cu ordonantele de urgenta din domeniul fondurilor europene, Guvernul Orban a incercat cateva ilegalitati. In primul rand, nu doar ca nu a trecut actele prin procedura legala de transparenta inaintea adoptarii, dar nici presa si nici opinia publica nu au vazut nici pana astazi textul acestor OUG, ceea ce atrage suspiciunea ca ele nu au fost finalizate in sedinta de Guvern de martea trecuta, ci s-a continuat sa se lucreze la ele inclusiv in aceasta saptamana. Faptul ca astazi au renuntat sa le mai publice ne demonstreaza amatorismul cu care s-a lucrat si ilegalitatile care ar fi generat un scandal inclusiv pe plan european, a explicat Minzatu, fost ministru al Fondurilor Europene, intr-un comunicat de presa remis AGERPRES.

In opinia sa, daca cele cinci acte normative ar fi fost legale, nu ar fi existat niciun motiv pentru retragerea lor.

Aceasta alba-neagra cu presupusele ordonante pentru care ministrul Bolos nu a facut consultare publica creeaza haos si incertitudine, pentru ca vorbim despre legi care urmau sa aiba efecte pe cel putin urmatorii 10 ani, daca ma refer doar la descentralizarea POR (Programul Operational Regional), propunere pe care eu am lansat-o, in mandatul meu de ministru al Fondurilor Europene si pe care liberalii acum o compromit, pas cu pas. Insasi retragerea ordonantelor este sub semnul intrebarii, premierul Orban fiind demis din 5 februarie si neavand dreptul sa adopte si, implicit, nici sa retraga ordonante, a adaugat Minzatu.

Potrivit deputatului PSD, presedintele Klaus Iohannis isi implineste ambitie dupa ambitie, daramand, pe rand, Guvernele PSD si PNL, pentru a avea in vara alegeri anticipate, iar in toate aceste luni Romania va fi condusa de Cabinete interimare, fara mandat sa negocieze cu Comisia Europeana programele operationale 2021-2027.

Romania este o tara cu un necesar de investitii in domeniul infrastructurii care este mult mai mare decat resursele europene disponibile. De exemplu, avem nevoie de 35 miliarde euro pentru a finaliza reteaua de autostrazi, coridoarele feroviare si tronsoanele de metrou din Capitala. Conform unui studiu BERD, avem nevoie de 9 miliarde de euro pentru a asigura acces la apa potabila in toata tara si de 13 miliarde de euro pentru a asigura canalizarea si epurarea apelor uzate in toate localitatile. 2020 e anul crucial si final pentru negocierea programelor, sumelor si domeniilor in care vor veni banii europeni din exercitiul 2021-2027. i, tocmai in acest an, in care aveam nevoie sa ne prezentam in fata Comisiei cu o viziune asumata si clara pentru investitiile in sectoare cheie in urmatorii 10 ani, cu un efort coordonat, de echipa, cu implicarea tuturor institutiilor statului, ce face Iohannis? Arunca tara in criza si interimate nesfarsite doar pentru a isi duce inainte lupta oarba cu PSD, a afirmat Minzatu. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Claudia Stanescu, editor online: Simona Arustei)