Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie precizeaza, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a medicului Mircea Beuran, ca masura se impune pentru a se putea preveni savarsirea unei alte infractiuni de catre acesta, date fiind functiile pe care le detine, dar si pentru ca exista riscul sa influenteze martorii din dosar.

In concret, masura arestarii preventive este necesara in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, intrucat exista riscul ca inculpatul sa interactioneze cu alte persoane implicate in cauza (martori) si sa incerce sa ii influenteze pe acestia. De asemenea, exista riscul ca inculpatul sa stearga urmele infractiunii si/sau sa ascunda mijloace de proba. Se va observa ca inculpatul este o persoana deosebit de influenta in domeniul medical si universitar si, drept urmare, isi poate exercita aceasta influenta asupra diferitelor persoane care au cunostinta despre savarsirea faptelor sau care sunt implicate in savarsirea acestora, mentioneaza procurorii anticoruptie in referat.

Potrivit DNA, arestarea preventiva este proportionala cu gravitatea acuzatiei, avand in vedere functiile importante pe care le detine.

Masura arestarii preventive se impune si in vederea prevenirii savarsirii unei alte infractiuni de catre inculpat, date fiind functiile pe care le detine, persoana inculpatului fiind pretabila, astfel cum rezulta si din interceptari, la savarsirea unor noi fapte de coruptie. In egala masura, masura arestarii preventive este proportionala cu gravitatea acuzatiei, avand in vedere ca inculpatul detinea/detine importante calitati si functii publice, iar prin exemplul sau si prin practica pe care o promoveaza, decredibilizeaza sistemul medical si universitar si altereaza valorile care ar trebui sa guverneze acest domeniu, precizeaza procurorii anticoruptie.

Tribunalul Bucuresti a respins, vineri, cererea DNA de arestare preventiva a chirurgului Mircea Beuran, insa instanta a decis ca acesta sa fie plasat in arest la domiciliu, intr-un dosar in care este acuzat de DNA ca a primit o mita de 10.000 de euro pentru a-i aranja unui alt medic ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti.

Decizia instantei nu este definitiva.

Potrivit DNA, la data de 18 decembrie 2018, Mircea Beuran, in calitate de presedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, sef al Disciplinei Chirurgie Generala, conducator de doctorat si profesor universitar chirurgie generala in cadrul UMF Carol Davila, a acceptat si primit de la un medic intr-o unitate spitaliceasca din Bucuresti (martor in cauza) suma de 10.000 euro, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.

Concret, Beuran este acuzat ca a primit banii respectivi atat pentru a propune in cadrul UMF Carol Davila scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar in specialitatea chirurgie generala, pe o perioada determinata, cat si pentru a asigura castigarea acestui concurs de catre medicul care i-a dat mita.

Procurorii noteaza ca, pana in prezent, postul respectiv nu a fost scos la concurs. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Arustei)