Adunarea Generala a SRJ MediaSind a stabilit vineri strategia pe care o va adopta anul acesta in vederea apararii drepturilor angajatilor si freelancerilor din mass-media, informeaza un comunicat al organizatiei sindicale.

Reprezentantii Sindicatului Roman al Jurnalistilor MediaSind au hotarat astazi, 14 februarie 2020, in cadrul Adunarii Generale, strategia pe care organizatia sindicala o va adopta in anul 2020 pentru apararea drepturilor angajatilor si freelancerilor din mass-media. In cadrul sedintei au fost discutate toate problemele semnalate de membrii filialelor organizatiei: MediaSind TVR, MediaSind Radio Romania, MediaSind AGERPRES si MediaSind - Freelanceri. In urma dezbaterilor, participantii au identificat si solutiile necesare pentru rezolvarea acestora. Au fost semnalate, de asemenea, problemele privind conditiile precare de lucru si dotarea tehnica insuficienta, precum si o serie de nereguli in respectarea libertatii de exprimare, a independentei editoriale, a legislatiei muncii si a securitatii locurilor de munca. Problemele juridice privind recuperarea unor drepturi salariale neacordate, functionarea dialogului social si respectarea tuturor partenerilor sociali au fost subiecte importante abordate de catre delegati. Nu in ultimul rand, abuzurile conducerilor din Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune asupra angajatilor din aceste institutii au fost sanctionate de delegati, se spune in comunicat.

In finalul Conferintei, membrii SRJ MediaSind au votat o serie de rezolutii, prima facand referire la respectarea independentei editoriale a jurnalistilor, a libertatii de exprimare, sanctionarea oricarei tentative de cenzura si respingerea oricarei ingerinte politice in activitatea editoriala.

Avand in vedere faptul ca in anul 2020 vor fi organizate doua campanii pentru alegerile locale si parlamentare, ceea ce va face sa creasca presiunea asupra jurnalistilor, SRJ MediaSind solicita membrilor afiliati sa semnaleze orice ingerinta politica in activitatea redactionala. Respectarea Codurilor deontologice anexate la contractele colective de munca si a Codului Deontologic al Conventiei Organizatiilor de Media sunt conditii obligatorii ce garanteaza exercitarea cu onestitate si competenta a profesiei de jurnalist si corecta informare a publicului, afirma sindicalistii.

Totodata, SRJ MediaSind va monitoriza, in organizatiile de presa in care se afla filialele sale, modul in care se respecta deontologia profesionala si va reactiona in urma sesizarilor membrilor sai impotriva oricarei presiuni asupra libertatii de exprimare si a clauzei de constiinta.

SRJ MediaSind da asigurari ca va sprijini negocierea si incheierea contractelor colective de munca in institutiile de presa unde are membri afiliati, pentru ca angajatii din mass-media sa beneficieze de standarde similare cu colegii lor din Uniunea Europeana.

In calitate de membru fondator al Federatiei Cultura si Mass-Media FAIR-MediaSind, singura organizatie reprezentativa la nivel de sector Cultura si Mass-media, SRJ MediaSind va participa, cu profesionistii din filialele componente, la negocierea contractelor colective, atat in institutiile publice de media dar si in cele cu capital privat, se mentioneaza in documentul citat.

In plus, SRJ MediaSind va asigura consultanta si asistenta juridica gratuita pentru membrii filialelor sale in toate procesele care implica drepturi colective, precum si in cazul cererilor depuse in baza Legii nr. 544/2001. Astfel, in cazul incalcarii drepturilor individuale, membrii MediaSind vor beneficia de servicii avocatiale contra-cost, dar cu reduceri substantiale in urma contractului juridic incheiat cu casa de avocatura selectata de organizatie. Pentru apararea drepturilor membrilor s-a convenit organizarea unor intalniri lunare sau ori de cate ori este nevoie, cu avocatii SRJ MediaSind, pentru a cauta solutii la problemele angajatilor si freelancerilor din mass-media.

Serviciile de asistenta juridica oferite de casa de avocatura cu care organizatia a incheiat contract constituie o garantie suplimentara ca SRJ MediaSind se va implica cu profesionalism pentru a garanta celor care lucreaza in mass-media siguranta locurilor de munca si respectarea drepturilor care li se cuvin prin legislatia nationala, directivele europene si conventiile internationale in domeniul relatiilor de munca, subliniaza organizatia sindicala.

Alte puncte votate de Adunarea Generala au vizat monitorizarea permanenta a respectarii aplicarii prevederilor CCM cu privire la protectia muncii, asigurarea conditiilor de munca, remunerarea corecta a timpului suplimentar de munca, calitatea serviciilor de cazare pentru personalul aflat in delegatie si respectarea stricta a incadrarii in prevederile din fisa postului, respectarea legalitatii si transparentei in cheltuirea banului public, sesizarea oricarui abuz sau derapaj de la aceste principii, dar si sprijinul ce va fi acordat de SRJ MediaSind oricarui proiect de lege care va urmari depolitizarea institutiilor publice de radio si televiziune si a CNA.

Totodata, SRJ MediaSind sprijina orice proiect de lege care vizeaza reducerea fiscalitatii in cazul veniturilor angajatilor din mass-media.

Fara a intra in dispute cu alti colegi de breasla, SRJ MediaSind sustine promulgarea de catre presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, a proiectului de lege privind anularea impozitului pe venit pentru jurnalistii si tehnicienii din mass-media. SRJ MediaSind sustine ca este imperios necesar ca statul roman sa acorde industriei de media aceleasi facilitati ca si colegilor din multe alte state europene, cum ar Germania, Franta, Marea Britanie etc., unde se aloca anual importante subventii directe, dar si indirecte prin masuri de fiscalitate reduse pentru sprijinirea acestei activitati strategice pentru functionarea unui stat de drept. A acorda facilitati industriei de media inseamna, in primul rand, responsabilitate si respect pentru libertatea de exprimare, iar un jurnalist profesionist niciodata nu se poate lasa influentat de diverse masuri economice care se iau in sprijinul exercitarii misiunii sale, se precizeaza in comunicat.

Impreuna cu Federatia Cultura si Mass-Media FAIR-MediaSind, Federatia Europeana a Jurnalistilor si Federatia Internationala a Jurnalistilor, SRJ MediaSind se va implica in cresterea gradului de profesionalizare a membrilor sai prin organizarea de seminarii, conferinte, schimburi de experienta cu profesionistii din mass-media internationala. In acest sens, impreuna cu reprezentantii Comitetului Sectorial din cultura si mass-media, SRJ MediaSind va participa la elaborarea standardelor ocupationale la nivel european pentru angajatii din mass-media.

SRJ MediaSind spune ca va sustine modificarea legislatiei muncii, astfel incat si freelancerii sa poata beneficia de aceleasi drepturi cu ale salariatilor, in baza contractelor colective de munca incheiate la nivel de institutii mass-media.

SRJ MediaSind sustine toate demersurile colegilor din Societatea Romana de Radiodifuziune - SRR si Societatea Romana de Televiziune - SRTV pentru reinstaurarea legalitatii in aceste doua institutii prin demiterea actualelor Consilii de Administratie si pentru numirea la conducerea acestor institutii a unor profesionisti care sa respecte meseria de jurnalist. De asemenea, SRJ MediaSind solicita institutiilor abilitate sa cerceteze cu celeritate acuzatiile de coruptie existente in ultimele Rapoarte ale Curtii de Conturi. Vom realiza toate aceste obiective prin asigurarea unui management transparent al sindicatului nostru, oferind membrilor nostri toate informatiile privind deciziile luate la nivel de conducere. Infiintat in anul 2001, Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind a aparut ca solutie alternativa la diversele proiecte de organizare sindicala in mass-media esuate. Din pacate, foarte multi lideri de organizatii au tradat increderea cu care au fost investiti de oameni, renuntand la principii, la valorile solidaritatii sindicale. In schimbul unor meschine foloase personale, unii dintre ei au fost cumparati de angajatori pentru a-i face sa renunte la apararea intereselor salariatilor pe care ii reprezentau, mimand doar lupta sindicala. Sindicatul Roman al MediaSind - SRJ MediaSind este organizatia nationala a jurnalistilor si a lucratorilor din mass-media, care continua traditia federatiei cu acelasi nume. MediaSind si-a castigat renumele de aparator al oamenilor din presa si tipografii, asumandu-si, printre multe altele, initierea si semnarea primului Contract Colectiv de Munca din Mass-Media, se mai arata in document. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilica, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)