Avertismentele referitoare la deficitul structural si la deficitul bugetar venite de la Comisia Europeana (CE) timp de trei ani au fost ignorate de guvernul PSD, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Florin Citu, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa publicarea unui raport al CE in care se arata ca deschiderea unei proceduri de deficit excesiv impotriva Romaniei este justificata.

Raportul imi spune ca avertismentele timp de trei ani de zile ale Comisiei Europene referitoare de deficitul structural si la deficitul bugetar au fost ignorate de guvernul PSD. Acest lucru este acolo. CE arata ceea ce spunea si Standard&Poors despre deficit, dar si faptul ca a fost redus acel outlook negativ (perspectiva rating-ului n.r.), iar acestea sunt legate de executia bugetara din 2019 si de ce s-a intamplat si pana in 2019 cu acele cheltuieli nesustenabile. Am mentionat asta in raportul bugetar. Prin bugetul initial aprobat pentru anul trecut au fost programate cresteri de cheltuieli salariale si de investitii pe baza unor tinte mult prea optimiste de colectare a veniturilor bugetare. Vorbim de acele 21 de miliarde de lei programate de la inceputul anului, a spus Citu.

El a precizat ca raportul CE mai subliniaza ca si in 2017 au fost solicitate de doua ori pe an ajustari ale deficitului bugetar, la fel si in 2018, dar aceste lucruri au fost ignorate sistematic de guvernele anterioare.

Daca guvernele PSD ar fi luat masuri incepand cu 2017 nu ne-am fi aflat in aceasta situatie in 2019, iar in 2020 sa intram in aceasta procedura de deficit excesiv. Timp de trei ani de zile acest lucru nu s-a intamplat, a adaugat seful de la Finante.

Comisia Europeana a publicat vineri un raport potrivit caruia Romania nu respecta criteriul deficitului definit in Tratat si ca deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este justificata.

Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2020-2022, adoptata de Guvern in data de 10 decembrie 2019 si trimisa Parlamentului, prevede o tinta de deficit de 3,8% din PIB in 2019, o cifra care potrivit Comisiei Europene constituie o dovada prima facie a existentei unui deficit excesiv in Romania, potrivit Tratatului privind functionarea Uniunii Europene, se arata in raport.

Etapa imediat urmatoare este formularea de catre Comitetul Economic si Financiar al CE a unui aviz cu privire la raport, in urmatoarele doua saptamani. AGERPRES/(AS - autor: George Coman, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)