REPORTAJ / Sălaj: Proiect unic de consiliere pentru viaţă destinat tinerilor din centrul de plasament de la Cehu Silvaniei
Proiectul, derulat de Directia de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, in parteneriat cu compania TenarisSilcotub si Asociatia Benefacto, este unul complex si include consiliere in cariera, acces la sesiuni de meditatii, cursuri specifice de educatie sexuala si prevenire a consumului de stupefiante, precum si burse private.
Complexul de Servicii Sociale Cehu Silvaniei poate fi catalogat ca un exemplu la nivel national in ceea ce priveste serviciile oferite de stat in ceea ce inseamna protectia sociala a minorilor si chiar a mamelor care au nevoie, la un moment dat, de un sprijin. Un centru multifunctional, un centru de plasament, doua case de tip familial, un centru de primire in regim de urgenta si un centru maternal inseamna, in acest moment, acasa pentru 67 de copii, cu varste de la doar cateva zile pana la adolescenta. Spatii generoase, curatenie desavarsita, mobilier dedicat, hrana si imbracaminte de calitate, totul pentru ca asa numitii beneficiari sa nu se simta aici doar ca niste beneficiari ci, atat cat se poate, sa se simta acasa.
Asa cum spune si directorul complexului, Ana Petrut, statul poate pune la dispozitie conditii de trai decente pentru cei cu care soarta nu a fost darnica. Pe langa asta, copii beneficiaza de diferite activitati pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta si chiar a unor competente profesionale, consiliere socio-profesionala si psihologica, insa uneori toate aceste eforturi conjugate nu sunt suficiente pentru ca tinerii care parasesc sistemul de protectie sociala sa se poata integra in societate.
Din fericire pentru tinerii de la Cehu Silvaniei, o companie privata, alaturi de un mic dar inimos ONG au pus la cale, impreuna cu autoritatile din domeniu, un proiect unic la nivel national, ce marcheaza 10 ani de eforturi depuse de cei trei parteneri, pentru ca tinerii de aici sa aiba cu adevarat o sansa la o viata normala.
Cristian Balaban, presedinte Asociatiei Benefacto, cel care coordoneaza derularea proiectului, a ajuns la Centrul de plasament din Cehu Silvaniei in urma cu 10 ani, atunci cand a infiat, de aici, un baietel. Originar din Zalau, stabilit actualmente in Bucuresti, Cristian s-a simtit dator sa ajute sa ajute Centrul, intr-un moment in care nu existau nici macar bani de scutece pentru copii.
De-a lungul timpului am facut peste 50 de proiecte pentru centrul din Cehu Silvaniei. Noi am adoptat un baietel din centrul de plasament de aici in 2010 si la scurt timp am facut prima campanie, una de strangere de scutece de unica folosinta, pentru ca nu exista buget la momentul respectiv pentru asa ceva. Trei ani de zile am carat scutece de unica folosinta. La un moment dat, am primit un telefon de la doamna Petrut in care ne spunea ca au primit bani pentru scutece si noi ne-am redirectionat eforturile spre alte proiecte. Am facut proiecte si in zona de ajutor material, am oferit cadouri de zilele de nastere, copiilor de aici, cadouri de sarbatori si in ultimul timp ne-am axat pe proiecte de educatie. Credem ca in mare parte multe din nevoile materiale sunt rezolvate si zona de educatie e una prioritara, spune acesta.
Vineri, 14 februarie, pare o zi obisnuita la Centrul de plasament din Cehu Silvaniei, insa e speciala pentru ca se lanseaza programul de cursuri de orientare profesionala, ce deschide seria activitatilor pe care TenarisSilcotub si Asociatia Benefacto le vor derula, impreuna cu DGASPC Salaj, in acest an, pentru a sustine viitorul tinerilor din centru.
Incepand de vineri, cinci tineri din centru vor beneficia de o serie de sesiuni de orientare profesionala, coordonate de specialisti, la finalul carora vor fi pregatiti ca, odata cu absolvirea scolii profesionale, in aceasta vara, sa se poata integra pe piata muncii. Programul de orientare profesionala ii va ajuta sa aiba toate informatiile necesare pentru a aborda realist o viitoare cariera, constienti de propriile abilitati si de oportunitatile pe care piata le poate oferi.
Dam startul unui proiect pe care eu mi-l doresc de mult timp, un proiect de orientare profesionala pentru tinerii care termina sau se apropie de finalul ciclului de invatamant, scoala profesionala sau liceu. Proiectul se adreseaza, concret, celor cinci copii care termina scoala profesionala din Cehu Silvaniei si pentru care vrem sa gasim cele mai bune solutii de a intra pe piata muncii si de a le da incredere in fortele proprii, precizeaza reprezentantul Benefacto.
Programul de consiliere si orientare profesionala presupune mai multe etape, inclusiv o vizita a tinerilor la Cluj-Napoca, cursurile urmand a fi sustinute de consilierul in cariera Bianca Biosa.
Ce ne propunem cu programul acesta este mai mult decat zona de evaluare. Vrem sa reusim sa-i ajutam pe copii sa dezvolte parcursul acesta educational, sa-l incheie si sa vedem care-i urmatoare etapa pentru ei. Ca inseamna loc de munca, ca inseamna cursuri de urmat. Vom vedea in fiecare caz care e nevoia. Mergem in tranzitia dinspre zona educationala catre piata muncii cu ei. Acesta e sprijinul pe care-l oferim, sustine aceasta.
Un bun exemplu despre cum un astfel de sprijin poate face diferenta e Alina, crescuta in centrul de plasament din Cehu Silvaniei, acum studenta la Cluj-Napoca.
O poveste de succes este prima fata, de 10 ani de cand vin eu aici, care merge la facultate. E vorba de Alina, pe care am ajutat-o cu meditatii inca din clasa a XI-a. Ea este acum studenta la Cluj-Napoca. Este exemplul care a insuflat multa energie in randul colegilor. Anul acesta avem o generatie foarte buna, cu trei fete care au sanse foarte buna sa mearga la facultate, care sunt in clasa a XII-a si se pregatesc intens. Una dintre ele, Iudith, este eleva la un liceu din Zalau, are medii peste noua si vrea sa mearga la Medicina la Oradea. Eu chiar cred foarte mult in ea ca va reusi, afirma Cristian Balaban.
Cele doua paturi din camera cu tavan inclinat din casa de tip familial in care a locuit in ultima perioada Alina sunt frumos aranjate, iar pe noptiera din dreapta sta cartea lui Nornam Vincent Peale - Forta gandirii pozitive. In spatele cartii, Iudith, colega de camera a Alinei, zambeste de pe coperta albumului clasei. Chiar daca acum nu mai sunt colege de camera, pentru ca Alina e la Cluj-Napoca si Iudith la Zalau, cele doua vorbesc des, actuala studenta incercand sa indeparteze o parte din temerile celei care va incerca, in acest an, sa devina si ea studenta, la Medicina. Alina crede ca multi din colegii ei ar putea urma o facultate, dar principala problema e lipsa de incredere.
Nu pot spune ca nu sunt motivati. Nu au incredere ca se pot descurca. Au trecut prin foarte multe inainte sa ajunga in Centru, a fost greu cu acomodarea, apoi te vezi singur, te gandesti daca te descurci, singur, la facultate. Macar aici ai prietenii. i mie mi-a fost greu. (...) Anul viitor vor mai fi doua fete care vor sa vina la facultate. i fetele sunt motivate. Chiar incearca si chiar vor. Au vazut ca se poate. i fosta mea colega de camera vrea sa dea la medicina. Eu o incurajez. Ii e frica. I-am spus ca voi fi alaturi de ea, povesteste Alina.
Cursul de orientare in cariera este doar unul dintre programele educationale gandite special pentru copiii din Centrul de plasament din Cehu Silvaniei, programe structurate in functie de varsta acestora si nevoile lor concrete. Pentru ca educatia pentru viata este la fel de importanta, mai ales in contextul provocarilor actuale, tinerii vor beneficia de alte doua proiecte vizand serii de cursuri de educatie sexuala si de prevenire a consumului de droguri si alcool. Psihologi specializati vor discuta cu ei despre siguranta emotionala, cunoasterea contextului maturitatii si riscurile existente.
De asemenea, tinerii care in acest an sunt in clasele a VII-a, a VIII-a, a XI-a si a XII-a vor avea acces la sesiuni de pregatire intensa pentru viitorul nivel de invatamant la un centrul de meditatii din Zalau. Scopul este de a-i ajuta sa ajunga la un liceu mai bun sau sa urmeze o facultate, astfel ca sansele lor de succes in viata sa fie egale cu ale oricarui copil. TenarisSilcotub asigura sustinerea lor si pe perioada studiilor universitare, acordand burse de studiu.
Scopul acestui proiect este sa fie 100% integrati in societate, dupa ce pleaca de la Centrul de plasament. Vrem sa incercam sa construim o relatie de incredere, astfel incat si ceilalti copii din Centru sa fie motivati sa-si continue scoala, spune Codruta Hodrea, manager relatii cu comunitatea al companiei mentionate.
E usor sa gasesti scuze, sa spui ca nu se poate. Mult mai greu e sa vii cu solutii care sa faca diferenta intre tineri care vor ajunge pe strada sau tineri care vor avea un loc de munca, un viitor, o familie. E mai la indemana ca de Pasti si de Craciun sa duci cadouri copiilor din casele de plasament, in speranta ca faci un bine. E infinit mai greu sa gasesti solutii prin care nu doar sa le dai acestor copii un peste, ci o undita si sa-i inveti sa pescuiasca.
Copiii nu percep intotdeauna ca vine cineva sa-i ajute. Pe langa ceea ce partenerii nostri fac, si fac foarte mult, noi trebuie sa muncim ca sa-i motivam, sa-i constientizam ca ceea ce li se da e mult mai valoros decat o geaca sau o bluza. (...) Din punct de vedere material, al hranei, copiii au asigurat totul din partea statului. Cu ceea ce vin Tenaris si Benefacto, nu poate statul sa asigure, conchide Ana Petrut, cea care conduce complexul din Cehu Silvaniei din 1998. AGERPRES / (A - autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Fratila, editor online: Simona Arustei)