Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO anunta ca sustine demersurile privind salvarea Sectiei Etnografice a Muzeului National Bran de la executare silita si solicita autoritatilor identificarea unei solutii pentru preintampinarea degradarii sau distrugerii acestui obiectiv de patrimoniu.

Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO a luat cu ingrijorare cunostinta de somatia si termenul de evacuare impuse Sectiei Etnografice in Aer Liber a Muzeului National Bran. Ne exprimam sprijinul fata de entitatile care sustin necesitatea salvarii acestui important obiectiv cultural si solicitam autoritatilor competente identificarea unei solutii pentru a preintampina degradarea sau distrugerea acestui patrimoniu cultural national, in conformitate cu Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, informeaza CNR UNESCO, intr-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Sectia Etnografica in Aer Liber este organizata inca din anul 1960 in parcul din vecinatatea Castelului Bran, iar pe o suprafata de 9.610 mp prezinta principalele tipuri de gospodarii si locuinte, anexe gospodaresti, constructii economice si instalatii de prelucrare a lemnului si tesaturilor de lana, actionate hidraulic. Ansamblul cuprinde 18 monumente de arhitectura populara traditionala cu caracter unicat si o vechime din secolele XVIII - XX.

Ministerul Culturii si-a exprimat increderea recent ca rezolvarea situatiei juridice privind terenul retrocedat va conduce la o solutie pentru protejarea patrimoniului cultural de la Sectia Etnografica in Aer Liber din Muzeul National Bran.

Ministerul Culturii face demersurile juridice necesare cu privire la situatia terenului intravilan din localitatea Bran, pe suprafata caruia functioneaza Sectia Etnografica in Aer Liber, parte a Muzeului National Bran. Ne exprimam increderea ca rezolvarea situatiei juridice privind terenul retrocedat va conduce la o solutie privind protejarea patrimoniului cultural existent intr-un spatiu dedicat culturii traditionale, preciza ministerul, intr-un comunicat de presa transmis miercuri AGERPRES.

Tot miercuri, prefectul judetului Brasov, Mihai Catalin Vasii, a afirmat ca a solicitat Ministerului Culturii, printr-o adresa trimisa marti, sa isi exercite dreptul de preemptiune si sa cumpere terenul, retrocedat fostului proprietar, pe care a functionat Muzeului Satului Bran, astfel incat sa se evite desfiintarea acestei institutii de cultura.

In aceeasi zi, angajatii Muzeului Satului Bran au protestat pentru salvarea institutiei, in contextul in care, daca Ministerul Culturii nu va gasi o solutie, acesta ar urma sa-si inchida portile. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Arustei)