Aurescu a salutat anunţul SUA privind alocarea de 1 miliard USD pentru Iniţiativa celor Trei Mări
Potrivit unui comunicat al MAE roman transmis AGERPRES, ministrul Aurescu a aratat ca Initiativa isi mentine caracterul pragmatic, focalizat asupra implementarii proiectelor de interes major pentru regiune si pentru Romania. A reiterat, in acest context, angajamentul Guvernului Romaniei fata de principiile definitorii si de obiectivele Initiativei, precum si rolul activ pe care Bucurestiul il va juca pe mai departe in dezvoltarea I3M.
Initiativa celor Trei Mari a fost conceputa pentru a raspunde nevoilor noastre esentiale, la nivel regional, si pentru a contribui la accelerarea dezvoltarii regiunii, prin stimularea conectivitatii dintre statele participante. (...). Summitul de la Bucuresti, gazduit cu succes in 2018 de Presedintele Romaniei Klaus Iohannis, a contribuit in mod substantial la dezvoltarea si cristalizarea obiectivelor Initiativei, iar setul de instrumente validate atunci a fost menit sa faciliteze si sa accelereze implementarea proiectelor majore de interconectare din regiune. Astazi putem spune, in mod cert, ca Initiativa avanseaza solid si incepe sa produca rezultate, a declarat la Munchen ministrul Bogdan Aurescu.
De asemenea, oficialul roman a salutat anuntul facut sambata de secretarul de stat Mike Pompeo privind alocarea de catre SUA a sumei de 1 miliard de dolari pentru investitii in proiecte energetice in cadrul Initiativei celor Trei Mari, ca semnal important pentru interesul si sprijinul concrete ale SUA pentru Initiativa.
Conform sursei citate, in acest context Bogdan Aurescu a amintit deciziile si rezultatele importante adoptate si obtinute de Summitul de la Bucuresti (lista de proiecte prioritare de interconectare, prima editie a Forumului de Afaceri, lansarea retelei de camere de comert, initierea crearii Fondului de Investitii), precum si pasii inregistrati in operationalizarea Fondului de Investitii al Initiativei, precum si prioritatea ce trebuie acordata finantarii si implementarii eficiente a proiectelor prioritare de interconectare.
Masa rotunda cu tema The Three Seas Initiative: Completing Europe in an Era of Great Power Competition a fost organizata de Atlantic Council of the United States (ACUS), in marja Conferintei de Securitate de la Munchen. Printre alti vorbitori s-au aflat si Presedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, si secretarul american al Energiei, Dan Brouillette.
In interventia sa, seful diplomatiei romane a mai salutat organizarea acestui eveniment de catre ACUS, amintind, in context, sustinerea de care s-a bucurat Initiativa celor Trei Mari din partea renumitului think-tank american, inclusiv contributia acestuia la reusita primului Forum de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari (I3M), organizat la Bucuresti in 2018, cu prilejul celui de-al treilea Summit al Initiativei, evidentiaza comunicatul MAE.
De asemenea, ministrul Aurescu a salutat demersurile Estoniei in vederea gazduirii, in luna iunie 2020, a unui nou Summit al Initiativei si a celei de-a treia editii a Forumului de Afaceri I3M. El a exprimat sprijinul deplin al Romaniei pentru succesul evenimentelor gazduite de Estonia, subliniind importanta obtinerii unor noi rezultate concrete in acest context si incurajand continuarea abordarii pragmatice, bazate pe rezultate, in cadrul Initiativei, mai relateaza comunicatul mentionat.
Initiativa celor Trei Mari este o platforma politica flexibila si informala, la nivel prezidential, care reuneste cele 12 state membre ale UE aflate intre marile Adriatica, Baltica si Neagra (Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia). Initiativa are ca obiectiv cresterea convergentei si a coeziunii, in paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economica intre diferite zone si state membre ale UE, prin cresterea interconectivitatii in regiune, in domeniile energiei, transporturilor si celui digital.
Principiile de baza ale Initiativei celor Trei Mari sunt: promovarea dezvoltarii economice, cresterea coeziunii la nivel european si consolidarea legaturilor transatlantice. AGERPRES / (AS - editor: Marius Fratila, editor online: Alexandru Cojocaru)