Comisia Europeană va lansa miercuri o dezbatere amplă privind inteligenţa artificială
Dupa ce va fi consultat toate partile vizate - companii, sindicate, societate civila, guvernele celor 27 de tari membre - executivul UE spera sa prezinte spre finalul anului o propunere legislativa.
Printre subiectele sensibile se afla recunoasterea faciala in masa. Ceea ce am vazut la Hong Hong Kong m-a inspaimantat cu adevarat, a spus vicepresedintele executiv al CE Margrethe Vestager, responsabila pentru o Europa pregatita pentru era digitala.
In timpul manifestatiilor de amploare contra Beijingului, oamenii au primit un mesaj pe smartphone: tim ca sunteti acolo, ar trebui sa va intoarceti acasa. Acesta nu este un sprijin pentru libertatea de asociere sau de exprimare, a deplans reprezentanta executivului UE.
Pe de alta parte, recunoasterea faciala este deja utilizata pe scara larga in multe domenii, de exemplu pentru a-ti debloca smartphone-ul sau pentru a trece rapid prin controalele din aeroport.
Margrethe Vestager se gandeste la o interdictie, care ar avea nevoie de sprijinul statelor membre, si preconizeaza un amplu proces de consultari.
Fostul ministru al finantelor danez, care pe langa domeniul digital se ocupa si de respectarea regulilor concurentei in UE, a insistat pe faptul ca de orice viitoare reglementare vor trebui sa beneficieze nu doar marile companii, ci si intreprinderile mici si mijlocii.
Va trebui sa gasim mijloace pentru ca micile firme ambitioase care vor sa lucreze in aceste domenii sa poata face asta in mod efectiv, a explicat Vestager.
La 12 februarie, Parlamentul European a adoptat o rezolutie in care solicita un set solid de drepturi pentru a-i proteja pe consumatori in contextul inteligentei artificiale si al proceselor decizionale automatizate. Documentul atrage atentia asupra mai multor provocari care decurg din dezvoltarea rapida a tehnologiilor legate de inteligenta artificiala si procesele decizionale automatizate, cu un accent special pe protectia consumatorilor.
PE a solicitat o schema de evaluare a riscurilor in cazul inteligentei artificiale si al proceselor decizionale automatizate si o abordare comuna a UE care sa contribuie la asigurarea beneficiilor acelor procese si la reducerea riscurilor in intreaga Uniune.
In rezolutie, eurodeputatii au indemnat Comisia Europeana sa prezinte propuneri pentru a adapta normele de siguranta ale UE pentru produse (de exemplu, in cazul directivelor privind echipamentele tehnice si siguranta jucariilor) astfel incat sa existe garantia ca utilizatorii si consumatorii sunt informati in legatura cu modul de utilizare a acestor produse si sunt protejati de vatamari, iar in acelasi timp producatorilor le sunt clare obligatiile care le revin. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vilceanu)