Bugetul UE/Iohannis: Sunt foarte hotărât să negociez la sânge să obţinem cât mai mulţi bani pentru România
Ideea este de a gasi prin discutii de acest tip bilateral numitorul comun pentru bugetul multianual. Eu vin cu ideile pe care le-am elaborat la Bucuresti. Avem o gandire destul de bine fundamentata pentru bugetul pe care il dorim noi, pornind de la premisa ca in orice conditie se negociaza bugetul pentru exercitiul bugetar urmator trebuie sa fie un pic mai mare decat bugetul pe exercitiul care se incheie. Avem asteptari legate de fondurile dedicate politicii de coeziune, sunt mai multe fonduri care vin in aceasta categorie care pentru noi sunt vitale pentru a atinge o convergenta acceptabila cat mai repede. De asemenea, pentru noi sunt foarte importante destinate agriculturii si pe aceste doua capitole sunt foarte hotarat sa negociez la sange ca sa obtinem cat mai multi bani pentru Romania, dar sunt si anumite conditionalitati care pentru noi sunt importante, de exemplu flexibilitatea intre fonduri ar fi foarte importanta pentru noi. Este, de asemenea, important ca de exemplu fondul de tranzitie spre o economie mai verde sa nu fie parte din coeziune, ci sa fie suplimentar. Astazi am venit cu toate conditiile pe care ni le dorim noi. Va fi o discutie si in final se va trece la o faza de negociere, unde fiecare incearca sa obtina cat de mult se poate, a spus Iohannis inainte de intalnirea cu presedintele Consiliului European, Charles Michel.
El a afirmat ca Romania sustine o contributie a statelor la bugetul multianual al UE un pic mai mare de 1% din Venitul National Brut. Trebuie sa fim extrem de realisti. Ecuatia este extrem de complicata, fiindca sunt doua feluri de state - unii care platesc mai mult decat primesc si unii care primesc mai mult decat platesc. Noi suntem din categoria statelor care primesc mai mult decat contribuim si inca nu s-a ajuns in niciun fel la o intelegere intre cei care contribuie mai mult si cei care primesc mai mult. Sunt state care raman ferm pe pozitie ca vor sa plateasca doar 1% din Venitul National Brut si aici sunt niste calcule care arata ca ajungem la o limita foarte mult in jos. Propunerea Comisiei de la care am pornit discutiile acum mai multa vreme au pornit de la o contributie de 1,1 si ceva (n.r.- %), va dati seama ca daca se coboara spre 1, atunci suma totala va fi considerabil mai mica si taierile trebuie facute undeva. Noi incercam in continuare prin negocieri sa ajungem totusi la o contributie un pic mai mare decat 1% ca sa fie bani la dispozitie si pentru coeziune, si pentru agricultura si pentru proiectele noi de cercetare, de Green Deal si asa mai departe, a afirmat Iohannis. eful statului a sustinut ca este destul de complicat de legat finantarea pe fonduri europene de statul de drept, insa a precizat ca Romania nu se opune acestui mecanism.
Noi suntem de acord sa se lege acordarea fondurilor de respectarea statului de drept, insa specialistii mai au foarte mult de lucru pana cand elaboreaza criterii foarte concrete care se pot aplica. (...) Daca se ajunge la o procedura clara, noi suntem ok cu ea, a adaugat Iohannis. (editor: Mihai Simionescu, imagine: Administratia Prezidentiala, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Andrei Carlan, editori online: Irina Giurgiu, Andreea Lazaroiu)