Astazi este sarbatoarea unuia din cei mai mari mucenici ai credintei noastre, a Sfantului Gheorghe, Purtatorul de biruinta. Sarbatoarea aceasta coincide cu cel mai frumos anotimp. i precum canta Biserica noastra, sa alergam astazi pe campuri sa culegem flori si sa impletim cununi pentru a incununa pe eroul credintei noastre crestine. Dar sa culegem flori []Astazi este sarbatoarea unuia din cei mai mari mucenici ai credintei noastre, a Sfantului Gheorghe, Purtatorul de biruinta. Sarbatoarea aceasta coincide cu cel mai frumos anotimp. i precum canta Biserica noastra, sa alergam astazi pe campuri sa culegem flori si sa impletim cununi pentru a incununa pe eroul credintei noastre crestine.

Dar sa culegem flori este cel mai usor lucru. Altceva insa se cuvine sa facem astazi, ceva mult mai inalt. Ce anume? Sa cunoastem cine este Sfantul Gheorghe. i la aceasta voi incerca sa va dau un scurt raspuns.* * *Patria Sfantului Gheorghe este Asia Mica. S-a nascut in partile Cezareei si a fost compatriot cu Sfantul Vasile cel Mare. Parintii lui erau bogati si nobili. Tatal lui a fost martirizat pentu Hristos atunci cand Sfantul Gheorghe era mic, in leagan. Mama lui, doar de 20 de ani, era dintre acele mame care cred in Dumnezeu. De aceea nu s-a recasatorit cum fac astazi multe, care desi trupul barbatului lor nu a putrezit inca in mormant, ele isi cauta un alt barbat! In Asia Mica, o singura Cununie exista, una, nu mai multe. Ca si turturelele: daca una este omorata, perechea ei, nu se injuga cu altcineva, ramane singura pana la sfarsit si plange pe ramuri. Asa si atunci. Nu zic ca cei care vin la a doua Nunta pacatuiesc, dar indeosebi nunta este una, cea pe care o binecuvinteaza Dumnezeu, Sfanta Treime si Prea Sfantul Duh.

Sfantul Gheorghe impreuna cu parintii saiAsadar, mama lui atit de tanara a ramas vaduva. Auziti voi, femei, auziti voi, barbati? Nu s-au facut aceste sarbatori ca sa mancam si sa ne distram, ci s-au facut ca sa traim si noi ca sfintii. Atunci Sfantul Gheorghe ne va binecuvanta si va fi cu noi.

Tanara vaduva il avea pe Gheorghe mic. i cu laptele ei l-a plamadit si plasmuit. Asadar, binecuvantata mama. In spatele oricarui sfant e o mama. i in spatele Sfantului Gheorghe este mama care l-a aplecat la piept, si pe langa lapte, l-a alaptat si cu credinta, credinta in Hristos.

Gheorghe, unicul si iubitul fiu al vaduvei, a crescut si s-a distins prin calitatile sale. De foarte devreme si-a manifestat inclinatia de a deveni militar. Asadar, s-a inrolat in armata. S-a distins ca militar si ca ofiter. Era primul in lupte. Avea o inima de leu. In felul acesta a ajuns in rang general si apoi chiar conte.

Sfantul Gheorghe mai presus de grade, Il avea insa pe Dumnezeu. Apoi vin toate celelalte. i daca credinta in Dumnezeu este in primejdie, se cuvine sa fii gata sa jertfesti si gradele si functiile si tronurile si carjele si mitrele si toate. De mii de ori e mai bine sa mori calugar in Sfantul Munte, decat tradator al Ortodoxiei! De mii de ori militar cinstit, decat general care nu crede; de mii de ori taran care-l are inlauntrul sau pe Dumnezeu, decat om de stiinta ateu; de mii de ori gropar sau cioban care-l are inlauntru pe Dumnezeu, decat bogatiile lumii. Aceasta este sfanta noastra religie. Biserica noastra nu depinde de cei mari si tari ai zilei. Ea se intemeiaza pe credinta celor smeriti si dispretuiti.

A venit deci momentul incercarii Sfantului Gheorghe. Era perioada ultimei persecutii din primele secole. Pe tronul Romei se afla una din cele mai salbatice fiare, imparatul Diocletian (284-304). Acesta nutrea o ura salbatica fata de crestini. De aceea a poruncit: Cati sunt crestini, isi pierd functiile; si daca persista in credinta, vor fi dati mortii.

Cand s-a emis porunca, venise de acum ceasul si pentru Gheorghe. Inaintea tuturor a marturisit si a spus: Sunt crestin si mai presus de imparat Il am pe...