Pr. Prof. Ioan G. Coman Marele praznic al Pogorarii Sfantului Duh, praznicul intemeierii Bisericii, a adus si aduce bucuria si bogatiile revarsarii luminii sfintitoare peste Apostoli si peste toti aceia carora vor duce mesajul si fapta Evangheliei. Sfantul Duh a sfintit pe Fecioara Maria, pe ucenicii Domnului si pe urmasii acestora. El a aruncat samanta []Pr. Prof. Ioan G. ComanMarele praznic al Pogorarii Sfantului Duh, praznicul intemeierii Bisericii, a adus si aduce bucuria si bogatiile revarsarii luminii sfintitoare peste Apostoli si peste toti aceia carora vor duce mesajul si fapta Evangheliei. Sfantul Duh a sfintit pe Fecioara Maria, pe ucenicii Domnului si pe urmasii acestora. El a aruncat samanta sfinteniei in sufletele oamenilor si ridica din ei cununi de flori pe pieptul si grumazul Bisericii.

Sfintii au fost si sunt eroi ai Duhului Sfant in viata pamanteasca pe care o infrumuseteaza si o intaresc luptand contra raului de tot felul. Ei sunt vitejii Bisericii, pe care o slujesc, o impodobesc si o inalta prin ganduri, cuvinte si fapte de credinta, de dreptate, de bunatate, de dragoste, de curatenie, de rabdare, de smerenie, de veghe si lupta continua pentru desavarsire.

Ei marturisesc neintrerupt si pretutindeni pe Dumnezeu, in toate situatiile, cu toata caldura unei ravne mereu aprinse si biruind toate piedicile. Ei prin credinta au biruit, au facut dreptate, au dobandit fagaduintele, au astupat gurile leilor, au stins puterea focului, au scapat de ascutisul sabiei, s-au imputernicit, din slabi ce erau s-au facut tari in razboi, au intors taberele vrajmasilor lor in fuga (Evrei 11, 33-34). Altii au suferit batjocura si bici, ba chiar lantul si inchisoarea, au fost ucisi cu pietre, au fost pusi la cazne, au fost taiati cu fierastraul, au murit ucisi cu sabia, au pribegit in piei de oaie si de capra (Evrei 11, 36-37).

Oameni ca si noi, uneori apasati de pacate, dar hotarati sa redevie fii ai lui Dumnezeu si adevarati frati ai oamenilor, sfintii au biruit, sau sunt pe cale sa biruiasca raul au aruncat de pe ei hainele de piele si au inceput sa imbrace hainele Duhului, imbunatatindu-se si infrumusetandu-se cu podoabe duhovnicesti. Chipului celui stricat si uratit de pacat ei ii redau frumusetea cea de la inceput, aceea a chipului lui Dumnezeu, ostenindu-se sa implineasca porunca Mantuitorului: Fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru din ceruri desavarsit este (Matei 5, 48). Sfantul doreste sa realizeze in el chipul lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu.

Varietatea vietii sufletesti a oamenilor, a vietii istorice a lumii si a darurilor Sfantului Duh a facut si face ca sfintii sa nu fie toti de acelasi fel si pe aceiasi treapta: unii au fost patriarhi, altii prooroci, altii apostoli, altii mucenici, altii Parinti ai Bisericii sau simpli credinciosi, altii ministri sau servitori, altii liberi sau robi, altii nevoitori in lume sau in pustiu, altii imparati si altii soldati, altii invatati si altii neinvatati, altii tineri si altii in varsta, unii barbati si altele femei, in diferite veacuri si pe intreaga suprafata a pamantului. Aceasta raspunde cuvintelor Mantuitorului: In casa Tatalui Meu multe lacasuri sunt .

Sfintii, aceste flori si roade ale Bisericii luptatoare si triumfatoare, au fost si sunt folositori oamenilor si in viata aceasta si dincolo.

In viata aceasta, ei au ajutat si ajuta pe cei nevoiasi si pe cei nenorociti cu mijloacele lor materiale sau cu munca lor, cu sfatul, cu indemnul, cu fapta cea buna, cu pilda lor de fiecare clipa, mergand uneori pana la a-si da viata pentru fratii lor, asemenea lui Hristos, Marele Mucenic. Sfintenia lantului mucenicilor si a sfintilor inconjura lumea si o apara de otrava raului.

Iubiti credinciosi,Sfintii au fost si sunt pretuiti de oameni prin cinstirea care li se aduce si prin bisericile si maretele catedrale ce s-au ridicat si se ridica in amintirea lor. Unii dintre ei au lasat opere nepieritoare de teologie, de filosofie, de desavarsire duhovniceasca, de liturgica, de oratorie, de stiinta, de arta literara, de educatie. Altii au creat scoli, spitale, asezaminte de asistenta sociala si au luptat impotriva robiei, a exploatarii, a urii si a razboiului, incercand sa faca din cetatea pamanteasca o cetate cereasca. Multi...