Dragostea Bisericii, a fiecarui madular, fata de Cel ce este Capul, Hristos, sa fie cu aceeasi valoare cu a Lui: i S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinteasca, curatind-o cu baia apei prin Cuvant, si s-o infatiseze siesi Biserica marita, neavand pata sau zbarcitura, ori altceva de acest fel, ci ca sa fie []Dragostea Bisericii, a fiecarui madular, fata de Cel ce este Capul, Hristos, sa fie cu aceeasi valoare cu a Lui: i S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinteasca, curatind-o cu baia apei prin Cuvant, si s-o infatiseze siesi Biserica marita, neavand pata sau zbarcitura, ori altceva de acest fel, ci ca sa fie sfanta si fara de prihana (Ef 5, 25-27).

Noi Il sfintim, Il preamarim si-L recunoastem ca Domn si Mantuitor prin innoirea vietii; caci Biserica se supune lui Hristos si unul altuia in dragostea Lui (Ef 5, 24-25). Sfantul Ciprian ne spune ca Nu poate avea pe Dumnezeu ca Tata cine nu are Biserica de mama . Cum am vazut mai sus, Biserica este sfintita de Insusi Domnul Iisus Hristos, I se supune Lui in dragoste, ea este vie, lucratoare, marturisitoare, si, in afara ei, alt indrumator spre cer nu este. De aceea, in afara ei, nici mantuire nu-i. Sf. Ap. Pavel o numeste Mama noastra cea duhovniceasca (Gal 4, 26). Prin ea ne nastem, crestem in duhul invataturii Mantuitorului nostru, ne ingrijim in ea si ne pregatim pentru viata cea de Sus.

Insemnatatea de capetenie a Bisericii o vom imparti in doua, si anume:1. Prin Biserica intelegem obstea sau totalitatea credin-ciosilor care cred intr-un singur Dumnezeu in trei Persoane (Fete, Ipostaze): Tatal, Fiul si Duhul Sfant, care cred in Domnul Iisus Hristos ca Rascumparator si Mantuitor al lumii, care au aceleasi sapte Sfinte Taine si marturisesc acelasi sfant Adevar Dumnezeiesc propovaduit de Domnul Iisus Hristos prin urmasii Lui, Apostolii, si intarit prin urmasii Apostolilor, Sfintii Parinti, care au inteles ca Biserica este Trupul lui Hristos (cf. I Cor 12, 27), fiecare in parte sunt madulare, ca este stalpul si temelia adevarului (I Tim 3, 15), ca este trupul cel tainic al Domnului nostru Iisus Hristos (Ef 1, 22-23; Col 1, 24). Ei ne-au lasat prin sinoadele ecumenice si canoanele bisericesti invataturi despre felul cum sa ne ducem...