Apostolul Ioan spune: Cat despre voi, ungerea pe care ati luat-o de la El ramane intru voi si n-aveti trebuinta ca sa va invete cineva, ci precum ungerea Lui va invata despre toate si adevarat este, si nu este minciuna ramaneti intru El, asa cum v-a invatat (II Ioan 2, 27). Ungerea aceasta []Apostolul Ioan spune: Cat despre voi, ungerea pe care ati luat-o de la El ramane intru voi si n-aveti trebuinta ca sa va invete cineva, ci precum ungerea Lui va invata despre toate si adevarat este, si nu este minciuna ramaneti intru El, asa cum v-a invatat (II Ioan 2, 27).

Ungerea aceasta este Duhul Sfant, pe Care credinciosul L-a primit de la Dumnezeu. Iar voi ungere aveti de la Cel Sfant si stiti toate (II Ioan 2, 20).

Aceasta ungere este cel mai insemnat lucru din viata credinciosului. Ea este pecetea mostenirii, pe care credinciosul o primeste la nasterea sa din nou. i voi, dupa ce ati auzit cuvantul adevarului (Evanghelia mantuirii voastre), ati crezut in El si ati fost pecetluiti cu Duhul Sfant, Care fusese fagaduit si Care este o arvuna a mostenirii noastre, pentru rascumpararea celor castigati de Dumnezeu, spre lauda slavei Lui (Efes. 1, 13-14).

Apoi, dupa cum ne arata Apostolul iubirii, ea ne invata toate lucrurile. E tocmai ceea ce a spus Domnul Iisus despre Duhul Sfant, Care este Invatatorul celui credincios (Ioan 14, 26). Cine are pe Duhul Sfant nu duce lipsa de alt sfatuitor si calauzitor, fiindca Duhul Sfant il invata si-l calauzeste. Iar cand va veni Acela, Duhul Adevarului, va va calauzi la tot adevarul; caci nu va vorbi de la Sine, ci cate va auzi va vorbi si cele viitoare va va vesti (Ioan 16, 13).

Duhul Sfant aduce aminte credinciosului de tot ce a spus Domnul Iisus. El ii indreapta ochii neincetat spre Evanghelie, indemnandu-l staruitor sa nu treaca peste ce este scris (II Cor. 4, 9) si sa nu se abata de la harul lui Dumnezeu la o alta evanghelie ori sa primeasca un alt duh (I Cor. 11, 4; Gal. 1, 6), ori sa se lase furat de filozofie si amagirea desarta, dupa datina oamenilor, dupa invataturile incepatoare ale lumii si nu dupa Hristos (Col. 2, 8). Caci sunteti deplin intru El, Care este cap a toata domnia si stapanirea (Col. 2, 10).

Duhul Sfant este apoi Mangaietorul celui credincios (Ioan 14, 26; 16, 7; 13). In necazuri, in suferinte, in dureri, Duhul mangaie si umple de bucurie inima celui rascumparat. Fiind Acela prin Care am fost infiati, Duhul ne da indrazneala la Dumnezeu si, aducandu-ne inaintea scaunului de har, ne face sa strigam Ava!, adica...