Iubiti credinciosi, Profetii sau proorocii Vechiului Testament au fost cei mai de seama trimisi ai lui Dumnezeu si invatatori ai poporului biblic, care au pastrat si au aparat credinta intr-un singur Dumnezeu, pregatind astfel calea pentru Testamentul cel Nou, adica pentru Iisus Hristos. Deci ei au avut doua misiuni: pe de o parte, erau aceia []Iubiti credinciosi,Profetii sau proorocii Vechiului Testament au fost cei mai de seama trimisi ai lui Dumnezeu si invatatori ai poporului biblic, care au pastrat si au aparat credinta intr-un singur Dumnezeu, pregatind astfel calea pentru Testamentul cel Nou, adica pentru Iisus Hristos. Deci ei au avut doua misiuni: pe de o parte, erau aceia prin care Dumnezeu isi impartasea vointa Sa, iar pe de alta parte, ei predicau poporului israelitean intoarcerea la calea cea adevarata si vesteau venirea lui Mesia. Predica lor era insotita de multe ori si de minuni.

Toti profetii au fost chemati la misiune direct de Dumnezeu. Ei faceau parte din diferite semintii ale lui Israel si din diferite paturi sociale. Sfanta Scriptura vorbeste de un numar destul de mare de profeti. irul lor incepe cu Moise si se sfarseste cu Sfantul Ioan Bote zatorul. De obicei, ei se impart in doua grupe. Din prima fac parte profetii care si-au scris cuvantarile catre popor, fiind numiti si profeti noi. Acestia sunt in numar de 16, si anume: 4 profeti mari: Isaia, Ieremia, Iezechiel si Daniel, si 12 profeti mici: Osea, Ioil, Amos, Avdia, Iona, Miheia, Naum, Avacum, Sofonie, Agheu, Zaharia si Maleahi. Din a doua grupa fac parte profetii care nu si-au scris cuvan tarile, ei fiind, numiti si profeti vechi. Intre ei se numara: Samuil, ultimul judecator, Gad, Natan (in vremea lui David), Ahia din ilo (in vremea lui Solomon), Ilie cu ucenicul sau Elisei si multi altii.

Intre acestia din urma, la loc de cinste se numara Sf. Prooroc Ilie, originar din Tesba Galaadului. Activitatea lui profetica s-a desfasurat in secolul IX i.

Hr., in vremea domniei regelui Ahab din Samaria, fiind prezentata in doua din cartile Vechiului Testament: a treia a Regilor, cap. 17-19 si a patra a Regilor, cap. 1-2. Regele Ahab era un om plin de faradelegi si de pacate, dupa cum era si sotia sa Isabela. Ei au parasit inchinarea catre un singur Dumnezeu, ridicand temple si jertfelnice zeului Baal si zeitei Asera. Din pricina faradelegilor lor, proorocul Ilie le-a prevestit ca Dumnezeu nu va mai da ploaie pe pamant. El s-a retras apoi intr-un loc ascuns, langa paraul Gherit, nu departe de Iordan. Acolo ii aduceau corbii paine si carne in fiecare dimineata, iar apa bea din parau. Secand paraul din pricina lipsei de ploaie, Domnul i-a poruncit sa se indrepte spre localitatea Sarepta, situata langa orasul Sidon din Fenicia, caci poruncise unei femei vaduve sa-i dea de mancare. Dar in casa acelei femei n-a gasit decat o mana de faina si putin untdelemn, din care voia sa faca o azima pentru ea si pentru fiul ei si apoi sa moara. Ilie o incurajeaza, spunandu-i ca Domnul a randuit ca faina si unt delemnul ei sa nu se sfarseasca pana cand va da iar ploaie pe pamant. i s-a intamplat dupa cuvantul lui. Dar la scurta vreme, s-a imbolnavit fiul acelei femei si a murit. El a fost inviat insa de Domnul, prin rugaciunea proorocului Sau Ilie.

In cel de al treilea an al acelei secete, Domnul i-a poruncit lui Ilie sa se arate regelui Ahab. Facand aceasta, proorocul i-a cerut lui Ahab sa adune, pe muntele...