Pentru Oastea Domnului, fiecare hotar dintre ani reprezinta o cutremuratoare aniversare: este vorba de insusi momentul intemeietor al acestei Lucrari. Dand seama de acest moment, Parintele Iosif zice: Duhul Domnului mi-a inspirat gandul unei hotarari care s-a publicat in numarul de Anul Nou 1923 al foii Lumina Satelor . i Parintele continua, insistand asupra acestui adevar fundamental: Initiativa acestei Miscari este, asadar, []Pentru Oastea Domnului, fiecare hotar dintre ani reprezinta o cutremuratoare aniversare: este vorba de insusi momentul intemeietor al acestei Lucrari. Dand seama de acest moment, Parintele Iosif zice: Duhul Domnului mi-a inspirat gandul unei hotarari care s-a publicat in numarul de Anul Nou 1923 al foii Lumina Satelor . i Parintele continua, insistand asupra acestui adevar fundamental: Initiativa acestei Miscari este, asadar, pe de-a-ntregul a Domnului. Cu nimeni n-am avut absolut nici o consfatuire si nici o intelegere cu privire la aceasta Miscare. i de la nimeni n-am avut absolut nici o incredintare speciala pentru infiriparea ei. i nu numai initiativa acestei Miscari este a Domnului, ci si creatia intreaga este a Lui (Traian Dorz, Istoria unei Jertfe, vol. II, Ed. Oastea Domnului , Sibiu, 1999, p. 31).

Aceste cuvinte, care raspund oricarei mistificari privind Lucrarea Oastei Domnului si meritele initierii ei, ne aduc aminte de apararea Apostolului Pavel in fata unor adversitati si mistificari asemanatoare: Dar va fac cunoscut, fratilor, ca Evanghelia cea binevestita de mine nu este dupa om; pentru ca nici eu n-am primit-o de la om, nici n-am invatat-o, ci prin descoperirea lui Iisus Hristos (Gal 1, 11-12).

Marturia data prin cuvintele citate mai sus a fost confirmata de insasi biruinta Lucrarii pe care o reprezenta atunci si pe care o reprezinta mereu Parintele Iosif si jertfa sa in fata unor incercari si adversitati care pareau absolut de neinfrant. A fost si este, evident, o biruinta a Domnului, iar nu a oamenilor. Daca acum, dupa zbuciumata istorie de 92 de ani a Oastei, ea...