Dar ziua a inceput sa se plece spre seara. i, venind la El, cei doisprezece I-au spus: Da drumul multimii sa se duca prin satele si prin satuletele dimprejur, ca sa poposeasca si sa-si gaseasca mancare, ca aici suntem in loc pustiu. Iar El a zis catre ei: Dati-le voi sa manance. Iar ei au []Dar ziua a inceput sa se plece spre seara. i, venind la El, cei doisprezece I-au spus: Da drumul multimii sa se duca prin satele si prin satuletele dimprejur, ca sa poposeasca si sa-si gaseasca mancare, ca aici suntem in loc pustiu. Iar El a zis catre ei: Dati-le voi sa manance. Iar ei au zis: Nu avem mai mult de cinci paini si doi pesti, afara numai daca, ducandu-ne noi, vom cumpara merinde pentru tot poporul acesta. Caci erau ca la cinci mii de barbati. Dar El a zis catre ucenicii Sai: Asezati-i jos, in cete de cate cincizeci de insi. i au facut asa si i-au asezat pe toti. Iar Iisus, luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, le-a binecuvantat, a frant si a dat ucenicilor, ca sa puna multimii inainte. i au mancat si s-au saturat toti si au luat ceea ce le-a ramas, douasprezece cosuri de faramituri. (Luca 9, 12-17)O, ce inteles adanc este in aceasta evanghelie! Dar acest inteles il afli numai cand citesti Evanghelia cu luare-aminte. Minunea din evanghelie nu sta numai in aceea ca Iisus a saturat cinci mii de oameni cu cinci paini si doi pesti, ci minunea sta si in aceea ca acei cinci mii de oameni umblasera o zi intreaga dupa Cuvantul lui Dumnezeu.

O zi intreaga Il ascultase gloata pe Mantuitorul si nu se mai satura de invataturile Lui. Mantuitorul Se retrasese intr-un loc pustiu, departe de sate si gloata Il urmase ca sa-L asculte si sa-si sature sufletul cu invataturile Lui.

Cand s-a inserat, invataceii s-au apropiat de El si I au zis: Locul acesta este pustiu si, iata, vremea a trecut; da gloatelor drumul sa se duca prin sate sa-si cumpere mancare. Nu trebuie sa mearga, a raspuns Iisus Pe Mine M-au ascultat, a Mea e grija sa le dau sa manance. i Mantuitorul le a saturat si foamea lor cea trupeasca.

Sa luam aminte! In Evanghelia cu saturarea celor cinci mii de oameni sunt doua minuni:Minunea cea dintai a fost minunata umblare a gloatei dupa Cuvantul lui Dumnezeu, minunata flamanzire trupeasca a celor cinci mii de oameni dupa Cuvantul Mantuitorului. Mantuitorul a saturat mai intai aceasta flamanzire sufleteasca si apoi a saturat foamea lor cea trupeasca. Aici este, draga cititorule, intelesul cel adanc al Evangheliei. Gloata celor cinci mii simtise mai intai foamea cea sufleteasca, pe urma Mantuitorul a avut grija de foamea lor cea trupeasca. Asa e si azi.

Domnul are grija de toate lipsurile noastre cand petrecem langa El. Minunea din Evanghelia cu minunata saturare a celor cinci mii se intampla si azi, se intampla si in fata mea si a ta, iubite cititorule. Cand umbli cu sufletul flamand dupa invataturile Mantuitorului, cand simti in tine neincetat o foame de a auzi Cuvantul lui Dumnezeu, cand te tii mereu de Domnul si petreci mereu langa El, pentru a-ti satura si hrani sufletul cu invataturile Lui, atunci El are grija si de toate lipsurile traiului tau. In chip minunat stie si azi Domnul satura pe cei care petrec langa El. N-am vazut pe dreptul cersind paine zice Psalmistul.

Sunt si azi atatea vaduve si atatia saraci despre care te miri cum traiesc in aceasta scumpete. Domnul binecuvanteaza painea si putinul lor, pentru ca petrec o viata curata, de rugaciune si purtari bune. Sa fim bine intelesi. Mantuitorul nu predica lenea si trandavia. Lucrul mainilor si umblarea dupa cele trebuincioase sunt o porunca a Evangheliei, insa grija de cele sufletesti trebuie sa stea in fruntea tuturor alergaturilor noastre, caci numai atunci se pogoara spor si binecuvantare si peste lucrul mainilor noastre.

Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte se vor adauga voua (Matei 6, 33). Insa cei mai multi cauta intai cele lumesti, iar de cele sufletesti nici habar nu au. Au uitat oamenii cuvintele Mantuitorului: Nu numai cu paine va trai omul, ci cu orice cuvant ce iese din gura lui Dumnezeu (Matei 4, 4). Insa cine umbla azi flamand dupa Cuvantul lui Dumnezeu? Intre oamenii de azi este o foame nebuna dupa placeri, pofte, imbogatiri, desfatari lumesti.

Nu cautam mai intai Imparatia lui Dumnezeu, nu insetosam dupa hrana cea sufleteasca si de aceea nu mai putem scapa de necazuri, framantari, greutati si lipsuri mari Liniste si usurare nu ne vor veni pana cand nu va fi foamete pe pamant dar nu foamete de paine, nici sete de apa, ci foamete de a auzi Cuvantul lui Dumnezeu (Amos 8, 11).

Draga cititorule, Iisus Mantuitorul imparte si azi paine sufleteasca celor flamanzi. Iisus a zis: Eu sunt Painea Vietii; cine vine la Mine nu va flamanzi niciodata (Ioan 6, 35). Eu sunt Painea cea Vie care s-a pogorat din cer; daca mananca cineva din aceasta paine, va trai in veac (Ioan 6, 51). Aceasta Paine este Jertfa cea Sfanta, Trupul si Sangele Domnului, care ni s-a dat spre viata vesnica. Cati insa se...