Pe copii trebuie sa incepi sa-i educi inca din scutece, pentru ca numai la o varsta foarte frageda acestia se supun cu usurinta oricarei invataturi. Sufletul lor este moale ca ceara, pe el se imprima totul si exemplele voastre rele, si cuvintele evlavioase, si orice exemplu luminos si curat. Vechii crestini de la cea []Pe copii trebuie sa incepi sa-i educi inca din scutece, pentru ca numai la o varsta foarte frageda acestia se supun cu usurinta oricarei invataturi. Sufletul lor este moale ca ceara, pe el se imprima totul si exemplele voastre rele, si cuvintele evlavioase, si orice exemplu luminos si curat. Vechii crestini de la cea mai frageda varsta deprindeau copiii cu rugaciunea si cu citirea Sfintei Scripturi. Iar acum spun: Este oare aceasta o lucrare copilareasca a te ocupa cu psalmii? Aceasta este lucrarea monahilor si batranilor, copiii au nevoie de distractie si de bucurie! .

Voi uitati lucrul despre care Sfantul Tihon de Zadonsk a spus asa de simplu: Un mic copacel, oriunde l-ai inclina, in acea directie va si creste; noul vlastar va raspandi acel miros cu care il udati, turnand in el ori lichid urat mirositor, ori unul aromat si curat . Daca in sufletul unui copil mic veti introduce un miros greu, el va deveni urat mirositor. In cazul in care veti introduce mireasma aromei lui Hristos, copiii vostri vor fi bineinmiresmati in fata oamenilor, vor fi bucurie si mangaiere pentru voi.

Educati-va copiii prin exemplul vostru!Sfantul Luca Doctorul, Arhiepiscopul Crimeei(1877-1961)______________[Sfantul Luca al Crimeei Predici, trad. Adrian Tanasescu-Vlas si Pr. Nicolae Cretu, Ed. Sophia, Bucuresti, 2010, p. 219.]