ultumim Domnului pentru aceasta 100 de ani si pentru ca noi am fost randuiti sa traim Centenarul, desi nu este un merit al nostru. Dar, cu siguranta, este o mare responsabilitate de a spune cum am primit si sa lasam hotararea de a se continua exact in acelasi fel. S-a deschis aici, la Foaie, in []ultumim Domnului pentru aceasta 100 de ani si pentru ca noi am fost randuiti sa traim Centenarul, desi nu este un merit al nostru. Dar, cu siguranta, este o mare responsabilitate de a spune cum am primit si sa lasam hotararea de a se continua exact in acelasi fel. S-a deschis aici, la Foaie, in acest an, aceasta rubrica tocmai ca sa ne unim in a respecta mai cu strictete regulile si sfaturile marelui ctitor al familiei noastre duhovnicesti si sa ne dam mai bine seama de personalitatea Parintelui Iosif.

A trait, in aceasta 100 de ani, in zona noastra, pe Valea Trotusului si a Tazlaului, un vrednic inaintas, vestitor al lui Iisus cel Rastignit, fratele David Balauta, despre care merita sa amintim cate ceva in aceasta rubrica. El a facut parte din cei din schimbul intai si s-a straduit sa tina viu duhul Oastei de la inceput. L-a cunoscut si s-a intalnit cu Parintele Iosif, apoi a fost prezent si a rostit un cuvant din partea fratilor din Moldova, la privegherea Parintelui. A facut si el parte din cei care au depus acel legamant in ziua inmormantarii Parintelui Iosif, anume: Ca vom urma intocmai cu totii si pentru totdeauna invatatura lui si pilda lui in Oastea Domnului, in Biserica strabuna si in mijlocul poporului nostru Ca nu ne vom abate niciodata si nu ne vom lepada de Domnul, nici de Oastea Lui si nici de parintele nostru sufletesc . Ca un foarte bun strajer ce era, anunta din timp pericolele ce se abateau peste Oaste, exact ca si acel cantonier batran ce coboara bariera mai devreme, decat prea tarziu. El a stiut sa puna in lumina invatatura Bisericii ca nimeni altul, dovada ca am mostenit o zona mai linistita si cu mai putine framantari.

Noi am intrat in truda si osteneala lor. Am primit totul de-a gata, o impresionanta zestre scrisa in care este jalonat foarte bine drumul Oastei, prin cartile Ce este...