Traian Dorz, Meditatii la Apostolul duminicii a 11 dupa Rusalii Fiecare avem in lumea asta si din lupta asta sfanta a vestirii Evangheliei o adunare scumpa, de care suntem mai legati decat oricare alta. i niste suflete scumpe de care suntem legati mai mult decat oricare altele. Acestea sunt, de obicei: adunarea dragostei noastre dintai, []Traian Dorz, Meditatii la Apostolul duminicii a 11 dupa RusaliiFiecare avem in lumea asta si din lupta asta sfanta a vestirii Evangheliei o adunare scumpa, de care suntem mai legati decat oricare alta. i niste suflete scumpe de care suntem legati mai mult decat oricare altele.

Acestea sunt, de obicei:adunarea dragostei noastre dintai,locul din care avem primele amintiri frumoase cu Domnul,primele marturisiri ale Cuvantului,primele bucurii fratesti,primele suflete aduse de noi la Dumnezeu. i fiintele deosebit de dragi, de care inima noastra este legata cu toata puterea vietii si caldurii ei. Acestea sunt acele suflete care au primit prin noi prima veste dulce a mantuirii. Primele raze ale iubirii din Hristos.

De aceste valori scumpe ale inimii noastre ramanem legati pentru totdeauna si cu o putere de nebiruit.

Adeseori, Sfantul Apostol isi amintea despre aceste frumoase si grele zile ale inceputului marturisirii sale, la Corint Cand am venit in mijlocul vostru le spune el eram slab, fricos si plin de cutremur (cum este orice incepator). Dar invatatura si propovaduirea mea nu stateau in vorbirile induplecatoare ale intelepciunii, ci intr-o dovada data de Duhul si de putere, pentru ca credinta voastra sa nu fie intemeiata pe intelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu (I Cor. 2, 3-5).

Pe puterea lui Dumnezeu Da, toata pecetea apostoliei Sfantului Pavel este si ramane aceasta: credinta fratilor sa nu fie intemeiata pe intelepciunea oamenilor, nici pe organizarea oamenilor, nici pe ravna oamenilor, nici pe talentul si numele oamenilor, nici pe ostenelile sau priceperea sau autorizatia oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu.

Toata taina unitatii, a biruintei si a roadelor Lucrarii lui Hristos sta in faptul ca ea s-a intemeiat numai pe El.

Ea nu s-a intemeiat si nu trebuie sa se intemeieze niciodata pe puterea oamenilor si nici pe intelepciunea lor. Nici pe numele unora dintre oameni, oricat de insemnati ar fi sau ar fi fost ei. Ci numai pe Numele si Puterea lui Hristos. i toata cauza slabiciunilor Lucrarii lui Dumnezeu, a dezbinarilor si a nimicirii, sta si va sta totdeauna in bizuirea si intemeierea ei pe priceperea, pe numele sau pe autorizatia unor oameni.

Sfantul Pavel stia ca, atata vreme cat mersul Lucrarii lui Hristos va fi incredintat puternic de catre frati si surori cu rugaciune, cu post, cu credinta, cu curatie de inima, cu smerenie si cu ascultare necurmata in mainile lui Hristos, tot atata vreme Lucrarea Sa va propasi, si in numar, si in roade, si in putere.

Dar indata ce ingamfarea unor oameni se va ridica peste aceasta credinta si vor incepe sa-si ia ei locuri de conducatori in aceasta Lucrare, sa indrume ei, sa organizeze ei, sa dirijeze ei atunci toata puterea si toate roadele se pierd, fiindca incepe lupta de partide, dorinta de intaietate, foamea dupa laude si castiguri omenesti, spre paguba si durerea lui Hristos.

Fratii mei, lucratori ai Domnului, bagati de seama la aceasta ispita! Nu luati Lucrarea Domnului din mainile Lui! i nu lasati pe oamenii laudarosi si increzuti, ambitiosi si neascultatori ca s-o ia si s-o duca dupa ei, dupa ratacirile lor, dupa interesele si scopurile omenesti.

Nici chiar voi, buni lucratori ai Domnului, nu cautati sa va luati roluri prea alese si prea indraznete, amestecandu-va cu gandurile voastre de organizare pentru a lua voi in mainile voastre conducerea Lucrarii vii a Duhului Sfant, din mainile Lui.

Lasati-o,...