Am aratat pana aici relele si rautatile pe care le face bautura. Sunt nenumarate aceste rele. Noi am aratat numai cateva din ele. S-ar putea scrie carti intregi. In cele ce urmeaza, vom arata acum, mai pe larg, cum se poate birui aceasta patima diavoleasca. Betivul este un indracit, cum spune Sfantul Ioan Gura de []Am aratat pana aici relele si rautatile pe care le face bautura. Sunt nenumarate aceste rele. Noi am aratat numai cateva din ele. S-ar putea scrie carti intregi. In cele ce urmeaza, vom arata acum, mai pe larg, cum se poate birui aceasta patima diavoleasca. Betivul este un indracit, cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur; este stapanit de un duh rau, de care poate scapa, numai cu putere de sus, de la Dumnezeu. De aceea, combaterea betiei numai in directia aceasta se poate face cu succes. Patima betiei s-a combatut si se combate mereu si in tara noastra. Contra ei vorbesc medici, profesori, conferinte, carti etc. Insa patima sta tot in picioare. De ce?Pentru ca patimasul nu e dus in singurul loc unde poate scapa de patima betiei: la picioarele Crucii lui Iisus cel Rastignit. De patima betiei, omul poate scapa numai cu darul si ajutorul Celui care a venit in lume sa nimiceasca lucrurile diavolului (I Ioan 4, 8) si sa ne scape de bantuielile lui.

In directia aceasta, am inceput noi, combaterea alcoolului cu miscarea Oastea Domnului, infiripata cu inspiratie de sus, de la Dumnezeu. Iar roadele acestei combateri evanghelice s-au si aratat. In decurs de cativa ani, zeci de mii de suflete au scapat din ghearele betiei si azi Il slavesc pe Izbavitorul si Mantuitorul nostru cel scump.

In paginile ce urmeaza, vom arata, deci, ce poate face Evanghelia in combaterea alcoolului si ce a putut face Oastea Domnului cu aceasta putere de sus. Betia este un...