Caci daca sangele taurilor si al tapilor si cenusa unei vaci, stropite peste cei intinati, ii sfintesc si le aduc curatirea trupului, cu cat mai mult Sangele lui Hristos, care prin Duhul cel Vesnic S-a adus pe Sine Insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti []Caci daca sangele taurilor si al tapilor si cenusa unei vaci, stropite peste cei intinati, ii sfintesc si le aduc curatirea trupului, cu cat mai mult Sangele lui Hristos, care prin Duhul cel Vesnic S-a adus pe Sine Insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului celui viu (Evrei 9, 13-14)Daca se face cu adevarat in cineva lucrarea curatitoare a Sangelui Sfintit si Sfintitor al lui Hristos, aceasta lucrare curatitoare incepe neaparat din cea mai ascunsa si mai profunda parte a fiintei acelui cineva, adica din cugetul sau. Caci cugetul este in fiecare om aceasta cea mai ascunsa si tainica parte a fiintei sale.

Tot ce vine din afara, fie bun, fie rau, in fiinta oricarui om, vine mai intai si mai intai in cugetul sau. Dar cugetul acesta este ceva pe care nu-l poti spune daca este in minte, ori daca este in inima. Se pare ca el este in amandoua, dupa cum poate fi si gandul omului in amandoua aceste parti ale fiintei noastre.

Cuvantul Domnului scrie intr-un loc: cuget adanc inlauntrul inimii mele (Ps 76, 6). Am pastrat cuvintele acestea si am cugetat la ele in inima mea (Dan 7, 28). Maria pastra toate cuvintele acestea si cugeta la ele in inima ei (Lc 2, 19).

Iar in alta parte scrie: Despre aceasta lucrare marturisesc cugetul lor si gandurile lorCugetul este deci o insusire si a inimii si a gandului. i a simtirii care este in inima, si a gandirii care este in minte. Aceste doua parti sunt cele care hotarasc toate faptele, umblarile si cuvintele fiecarui suflet omenesc.

Acest cuget la inceputul vietii omului nu poate fi decat bun si curat, cum sunt toate insusirile unui copil, atat cele trupesti, cat si cele sufletesti. Dar, cu timpul, in urma felului de viata pe care o traieste omul, cugetul acesta ori se pastreaza curat, ori se face rau. Dupa cum este scris: Fratilor, eu am vietuit cu toata curatia cugetului meu inaintea lui Dumnezeu (Fapte 23, 1). Ori: Multumesc lui Dumnezeu Caruia Ii slujesc cu un cuget curat din mosi stramosi (II Tim 1, 3). i de asemenea este scris:...