1 Fiul meu nu te increde niciodat in omul care nu crede in Dumnezeu. C ci dac el umbl s -L insele pe Dumnezeu Cel care stie ce este in inima sa, cum s nu te insele pe tine care nu stii? Fiul meu nu te increde niciodat nici in omul care se gr beste s -ti arate o []1 Fiul meu nu te increde niciodat in omul care nu crede in Dumnezeu.

C ci dac el umbl s -L insele pe Dumnezeu Cel care stie ce este in inima sa, cum s nu te insele pe tine care nu stii?Fiul meu nu te increde niciodat nici in omul care se gr beste s -ti arate o credint lingusitoare.

De cele mai multe ori acesta umbl dup un folos de la tine si indat ce va avea folosul c utat, sau va vedea c nu-l poate avea, se va gr bi tot asa de repede s te p r seasc .

Sau s te vorbeasc de r u.2 Fiul meu, nu crede cu grab , pe un necunoscut, c ci cine se increde in grab intr-un necunoscut, este un om usuratic, si va fi toat viata lui furat si p c lit de toti.3 Fiul meu, cu toate ale tale s mergi cit de repede potisi cu picioarele tale,si cu ochii t i,si cu miinile tale,si cu inima ta, numai cu gura ta s mergi incet.

Poti s te gr besti cu toate ale tale, dar cu vorba ta s nu te gr besti niciodat .4 Si intre farisei era un om: Nicodim.

Intre acesti oameni care aveau fete de lei, de vulpi, de catari, de caini, mai era totusi unul care avea fat de om, o inim de om, un suflet si o judecat de om.

Vulpile se gandesc numai la viclesug si insel ciune, leii numai la cruzime si r zbun ri, cainii numai la incoltit si la l trat, dar cei care sunt oameni se gandesc si la suflet, la mantuirea lor, la DumnezeuFii totdeauna om!5 C ci chiar si acolo unde ti se pare c nu se mai g seste nici un om al lui Dumnezeu, adesea afli comori de frumusete duhovniceasc !Chiar si in Sodoma se g sea un Lot.

Chiar si acolo unde un profet ca Ilie credea c nu mai exist nici un credincios, Dumnezeu mai avea sapte mii (Evrei 11, 3-5).

Invat deci fiul meu, s nu dispretuiesti pe nimeni.

Nici chiar pe cei care par cei mai r i oameni.

C ci necunoscandu-i, nu stii care din ei va veni la Iisus.

Ci tu cheam -i pe toti, si n d jduieste pentru fiecare.6 Dac esti om, chiar dac esti dintre farisei, si chiar dac trebuie s mai tr iesti in mijlocul lor, duhul si mentalitatea lor dec zut , nu te vor impiedica s vii la Iisus.

Ci Il vei c uta pe Hristos cu un cuget insetat dup lumin si dup adev r.

Iisus Hristos ta va lumina atunci.

Si te va ridica prin nasterea din nou, la nivelul cel mai inalt al intelegerii si tr irii Adev rului S u, adic la realizarea chem rii tale de om.7 Nicodim a venit la Iisus noapteaMulti au venit la Domnul in noaptea necazurilor, spitalelor, inchisorilor si incerc riiMulti nu vin ziua! nu vin cand sunt s n tosi sau tineri, sau bogati sau liberi, nu vin cand sunt in locuri de cinste, nu vin cand ar putea face ceva pentru Dumnezeu, adic pentru multumirea si mantuirea sufletelor lor.

Atunci le este rusine, sau sil , sau le este indiferent, atunciCi vin abia in anii b tranetii, bolii sau neputintei, cand nu mai sunt buni de nimic.

Cand lumea si diavolul a luat tot ce era bun in ei.

Tot ce se putea folosi din fiinta si din timpul lor (Ecles. 12, 1-7).

Ce jalnic faliment8 Nicodim a venit la Iisus noapteadar tu fiul meu, unde mergi tu noaptea?Ce faci tu noaptea? Dac te afli in noaptea ispitelor si p catului, sau in noaptea bolii si a nestiintei, sau in noaptea b tranetei si singur t tii, a lipsurilor sau dezbin rii, o, nu te duce nic ieri altundeva si nu cere sfat nim nui altcuiva, ci vino...