Aceasta a insemnat Crucea. i in fata acestei Cruci stam noi doi: cei care suntem de-o parte si cei care suntem de alta. Crucea lui Hristos inseamna Jertfa Rascumparatoare a lui Hristos pentru noi, cei care credem. Dar Crucea lui Hristos inseamna si osanda vesnica pentru cei care nu cred. In una dintre aceste doua []Aceasta a insemnat Crucea. i in fata acestei Cruci stam noi doi: cei care suntem de-o parte si cei care suntem de alta. Crucea lui Hristos inseamna Jertfa Rascumparatoare a lui Hristos pentru noi, cei care credem. Dar Crucea lui Hristos inseamna si osanda vesnica pentru cei care nu cred. In una dintre aceste doua parti ne gasim fiecare dintre noi. In fata Crucii lui Hristos stam toti, toata omenirea, impartita in doua: unii care cred si binecuvanteaza pe Dumnezeu, primind-o si traind-o, insusindu-si-o pentru ei rascumparare, mantuire, dreptar de viata si partasie vesnica cu Dumnezeu; si altii care nu cred si prin aceasta stau in fata Crucii lui Hristos osanditi de aceasta Jertfa.

Este scris: Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea . In Evanghelia din duminica trecuta se cuprind aceste cateva versete din Ioan capitolul 3, incepand cu versetul 14. () Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea , se scrie la mijlocul acestor versete, incat i-a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica . Atat de mult inseamna ceva infinit. Nici nu poate nimeni sa calculeze cat de mult inseamna acest atat de mult . Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea ca i-a dat pe singurul Sau Fiu pentru mantuirea ei.

Dar dupa aceea, versetul urmator spune: Cine crede in Fiul are viata. Dar cine nu crede in Fiul n-are viata. Cine crede in El nu va fi judecat. Dar cine nu crede in El a si fost judecat, pentru ca n-a crezut in Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu . Iata viata si moartea. Iata izbavirea de judecata sau [a fi] judecat pentru totdeauna. In fata Crucii stam aceste doua feluri de oameni: unii care cred in El, care si-au primit pentru ei insisi pretul rascumparator trimis de Dumnezeu prin Jertfa Crucii pentru noi, si altii care nu cred si, prin chiar faptul ca nu cred in El, au si fost judecati.

Nu trebuie sa faca omul alte pacate: nici sa ucida, nici sa aprinda, nici sa arda, nici sa prade, nici sa talhareasca, nici sa faca altceva, ca sa capete osanda vesnica si sa fie judecat la pierzarea vesnica. Trebuie numai sa nu creada in Jert fa Fiului lui Dumnezeu. Acesta este un pacat nespus mai mare decat oricare alta crima, pentru ca este o crima nu impotriva unui om sau impotriva unei generatii, sau impotriva unei cetati, ci este o crima impotriva Fiului lui Dumnezeu, a nu crede in El.

Crucea sta in fata noastra. In fata lumii intregi a stat. De-atunci de cand Moise a inaltat o cruce in pustie, pe care a atarnat un sarpe, un sarpe mort, aratand ca prin Jertfa Crucii puterea sarpelui va fi nimicita pentru totdeauna si ca toata otrava serpilor nascuti din acest sarpe, care este diavolul, toata otrava pacatelor, sub toate formele lor, poate fi nimicita numai intr-un singur fel: prin Jert fa Crucii lui Iisus cel Rastignit,...